ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Objekt v ulici Československé armády byl do majetku města bezplatně převeden Pardubickým krajem pod podmínkou, že prostory někdejšího domova mládeže SŠ zdravotnické budou využity pro sociální služby. Požadavek bude naplněn. Do budovy se po rekonstrukci, která byla v nedávné době započata, přestěhuje Stacionář Ústí nad Orlicí. “Přestavba bude mít největší přínos pro klienty, ale také pro zaměstnance. Pro klienty v tom, že nám tady vzniknou takové pomyslné rodinné buňky. Vždycky budou 2 pokoje spojené kuchyňkou a koupelnou. V koupelně bude bezbariérová sprcha a záchod, umyvadlo,” sdělila OIK TV ředitelka Centra sociální péče města Ústí nad Orlicí Radka Vašková.

K popisované proměně by mělo dojít během několika měsíců. Naplnění záměru, jehož realizace byla prezentována v minulém roce, však nabralo zpoždění. “Město vypsalo první výběrové řízení, bohužel se nepřihlásil žádný dodavatel, žádný účastník, proto jsme museli vypsat druhé kolo. Tam už se nám to povedlo a dodavatele jsme vybrali,” vysvětlil důvod časové prodlevy místostarosta města Jiří Preclík.

Zmíněný dodavatel má zajistit opláštění celé budovy a úpravu interiéru pro potřeby klientů stacionáře. Ti by měli nově obývat pokoje pro jednu, maximálně dvě osoby. “Tady na patře, kde se teď nacházíme, bude 6 takových buněk. Dole v přízemí vzniknou ještě 4 jakési pomyslné startovní bytečky, kde už ten byt bude fungovat tak, že tam bude kuchyň, koupelna, pokoj pro jednoho klienta,” přiblížila ředitelka Centra sociální péče města Ústí nad Orlicí Radka Vašková.

V přízemí mají být dílny a počítá se i s dalšími místnostmi, které nebudou sloužit přímo k obývání. “Navíc tady vznikne samostatná tělocvična, samostatný snoezelen, což je relaxační místnost, kde můžeme čichat a dřímat, bude tady poměrně slušná jídelna a dobře vybavená celá nová kuchyně,” doplnila Radka Vašková. “Celá stavba bude stát 34,5 milionu korun. S tím, že se městu Ústí nad Orlicí podařilo získat dotaci z Evropské unie ve výši 31 milionů korun, takže z městského rozpočtu půjde zhruba 3,5 milionu,” uvedl k financování místostarosta města Jiří Preclík.

Dokončení akce je naplánováno na podzim příštího roku.