ČESKÁ TŘEBOVÁ – V první polovině června přijel do České Třebové zástupce veřejné ochránkyně práv Stanislav Křeček. Důvodem jeho návštěvy byla přestavba bývalého sirotčince u rotundy sv. Kateřiny. Ani po několika týdnech jsme nepřestali vývoj v této kauze dále sledovat.

V současnosti jsou dle zástupce veřejné ochránkyně práv v této kauze dva problémy. Ten první prý je, že stavební práce stojí a rekonstrukce objektu dále nepokračuje. “Druhý problém je v tom, že ta stavba musí být užívána k účelu, ke kterému byla kolaudována a ten stavebník už dneska veřejně naznačuje, že to bude užívat k něčemu jinému, než uvedl v tom stavebním povolení. On to uvedl jako tři byty, nyní tvrdí, že tam bude pořádat nějaké společenské akce,” řekl zástupce ombudsmanky Stanislav Křeček.

Stanovisko investora tedy spolku, který bývalý sirotčinec přestavuje ohledně využití budovy je stále stejné. “K tomu už jsme se vyjadřovali, v tuto chvíli bych nerada, až postavíme, otevřeme, tak rádi zpropagujeme,” řekla zástupkyně investora Helena Johnová.

Spolek, který za přestavbou stojí, hodlá ve výstavbě dále pokračovat. Zatím to ale vypadá, že do dokončení rekonstrukce je daleko. U Rotundy se stále nachází rozestavěný dům. Již dříve se proti samotné přestavbě v České Třebové podepisovala petice, tu podepsalo více jak 1600 lidí. “Občané se začali tou peticí domáhat nápravy teprve v době, kdy už byly všechny lhůty marně prošlé, kvůli této věci s tím se nedá dělat nic,” sdělil zástupce ombudsmanky Stanislav Křeček.

Podle Stanislava Křečka by měl nyní konat stavební úřad. “Stavební úřad by podle mého názoru měl nařídit vlastníkovi nebo určit mu dokončení stavby, to by určitě měl, protože stavba v tomto stavu hyzdí to město a navíc může ohrožovat i to okolí,” řekl zástupce ombudsmanky Stanislav Křeček.

Jaké pokračování bude mít kauza přestavby domu u rotundy sv. Kateřiny tak zřejmě ukáže až čas.