LANŠKROUN – Školní budovy v Lanškrouně nejsou ani toto léto prázdné. Dělníci zvelebují prostory jak pro žáky, tak i pro učitele. Úpravy interiérů a zevnějšků se týkají čtyř školských zařízení. Konkrétně Základních škol Smetanova, Dobrovského, na náměstí Aloise Jiráska 139 a Mateřské školy Žižkova.

Stará budova ZŠ B. Smetany se může pyšnit novými okny, opravenými omítkami a výmalbou. Náklady na tuto akci hrazenou z rozpočtu města byly 2 995 000 korun. “Tím však naše práce tento nový školní rok  nekončí a nás čeká realizace velkého projektu z Evropské unie, které jsou vlastně naplánovány na konec září a budou probíhat celý školní rok,” sdělil OIK TV Milan Valúšek. Zmiňovaný projekt se zabývá vybudováním nových učeben a bezbariérového přístupu do školy. S jeho realizací se začne koncem září tohoto roku.

Základní škola Jiráskova se v budově prvního stupně bude moci pochlubit novou omítkou na schodišti. Na tuto opravu byl rozpočet města 245 tisíc korun. “Na druhém stupni jsme zase obnovili podlahovou krytinu v jedné učebně, nové osvětlení a taková největší rekonstrukce byla rekonstrukce WC, chlapeckých záchodů,” řekla Monika Dušková. Náklady na budovu druhého stupně činí 680 tisíc korun.

Mezi naplánované prázdninové práce se měla řadit hlavně výměna střechy na Základní škole Dobrovského. Lešení je postavené, ale nic se zatím neděje. “Během prázdnin jsme vymalovali na jednom poschodí třídy, probíhá jinak klasická prázdninová údržba na bazénu, uskutečnil se letní provoz a nyní probíhají sanitární dny,” popsala práce Dana Krátká. Dále v areálu probíhají dva projekty. Jeden zabývající se stavbou Polytechnického centra. Díky druhému škola získá Přírodní učebnu.

Mateřská škola Žižkova má nové oplocení. Současně byla upravena zeleň, která do starého plotu prorůstala. Náklady na tuto akci byly 247 tisíc korun.