151109_VYZVA K DOSTAVBE SILNICE R35

PARDUBICE – Příznačně začala schůzka vedení Pardubického kraje se starosty měst na trase plánované rychlostní silnice R35 a europoslancem Tomášem Zdechovským. Kvůli nehodě na současné nejvytíženější silnici I/35 a ucpanému Vysokému Mýtu se v kolonách zdrželi starostové Litomyšle, Svitav a Moravské Třebové a jednání začalo se 40minutovým zpožděním. Jeho výsledkem bylo podepsání společné výzvy Ministerstvu dopravy ČR k urychlenému zahájení dostavby R35.

Výzvu adresovanou Ministerstvu dopravy České republiky k urychlené dostavbě rychlostní silnice R35 podepsali hejtman Martin Netolický, 1. náměstek Roman Línek, poslanec Evropského parlamentu Tomáš Zdechovský, starosta Holic Ladislav Effenberk, starosta Litomyšle Radomil Kašpar, starosta Moravské Třebové Miloš Izák, starosta Svitav David Šimek a starosta Vysokého Mýta František Jiraský.

„Pokoušíme se využít všechny prostředky v tlaku na vládu, v minulém týdnu jsme prosili o pomoc prezidenta a chceme spojit síly se všemi, kterých se kritická situace na I/35 týká,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

„Ve výzvě se odvoláváme i na Memorandum schválené vládou a podepsané ministrem dopravy v roce 2006. Bohužel se za těch necelých 10 let stihla dokončit jen malá část záměrů a vidíme, že vzhledem k neúnosnosti situace na I/35 musí být náš hlas mnohem naléhavější,“ doplnil Roman Línek.

Urychlené vybudování rychlostní silnice R35 má zásadní význam nejen pro řešení neutěšené dopravní situace v Pardubickém kraji, kdy zejména města jako Vysoké Mýto a Litomyšl jsou neúměrně zatěžována silniční dopravou. Dokončení tohoto silničního tahu přinese také vytvoření druhého páteřního tahu ČR ve směru západ – východ. Jako spojnice mezi dálnicemi D11 a D47 vytvoří R35 v severní části republiky paralelní propojení Čech s Moravou k trase D1. V rámci Pardubického kraje by pak urychlení přípravy i realizace stavby mělo pomoci rozvoji kraje a posílení jeho regionálních vazeb.

Společná výzva bude zaslána premiérovi vlády a ministru dopravy, v kopii pak Ředitelství silnic a dálnic a Státnímu fondu dopravní infrastruktury.