MORAVSKÁ TŘEBOVÁ / SVITAVY – O potřebnosti vybudování nových střídavých trojpruhů na I/35 přesvědčil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický předsedu Vlády České republiky Bohuslava Sobotku na jeho pracovní návštěvě o víkendu v regionu. Hejtmanství tak usiluje o další opatření na zvýšení bezpečnosti na silnici I/35, kde od ledna 2012 přišlo o život již 22 lidí.

„Jedná se o další část opatření ke zvýšení bezpečnosti na I/35. Střídavé trojpruhy by mohly pomoci v úseku od Litomyšle po hranici s Olomouckým krajem, kde to šířka vozovky umožňuje,“ sdělil hejtman Martin Netolický a pokračoval: „Pan premiér mi přislíbil, že tento požadavek v písemné podobě obratem předá Ministerstvu dopravy a Ředitelství silnic a dálnic ČR, aby k tomu zpracovaly dopravní studii. Samotná realizace by neměla být pro stát náročná, náklady se budou pohybovat v řádu jednotek milionů korun,“ doplnil Netolický.

Připomeňme, že přestože se jedná o silnici v majetku státu, tak se hejtmanství rozhodlo na začátku července bojovat proti rostoucímu počtu usmrcených osob na I/35 prostřednictvím informační kampaně, jejímž hlavním mottem je slogan: „Řiďte tak, aby nikdo nikomu nechyběl“. Kraj také jedná s pardubickou správou Ředitelství silnic a dálnic a policií o doplnění vodorovných a svislých dopravních značení, která by měla řidičům usnadnit odhadování bezpečné vzdálenosti. „Premiéra Bohuslava Sobotku jsem informoval také o dohodě kraje s obcemi ležícími na trase I/35 a Policií České republiky na zakoupení nového moderního radaru a vyčlenění policejního vozidla navíc, které na této silnici zajistí častější kontroly. Jsem velmi rád, že předseda vlády vnímal také argument přetíženosti I/35 z důvodu právě probíhající rekonstrukce D1. Jsem přesvědčený, že nové trojpruhy jsou dobrou investicí i pro stát, neboť dokončení R35 bude státu trvat ještě několik let,“ uzavřel Netolický.

Jedním z dalších diskutovaných témat byla etapizace a upřednostnění projektových prací u Moravské Třebové, kde se kříží dvě klíčové silnice v regionu, R/35 a R/43.