Vila Polička exteriér

PARDUBICKÝ KRAJ – Pardubický kraj vyhlašuje krajskou soutěž Stavba roku spolu s Českou komorou autorizovaných inženýrů a techniků (ČKAIT) a Svazem podnikatelů ve stavebnictví v ČR už od roku 2004, většinou ve dvouletých intervalech. Letos si nové skleněné krychle postavené na špičku odnesli zástupci čtyř obdivuhodných staveb poprvé bez ohledu na kategorie. Jedná se o mimořádný rodinný dům v Poličce, administrativní budovu Lesní správy v Chocni, výrobní areál společnosti Wendel v Lanškrouně a také Depozitář Východočeského muzea v Ohrazenicích.

Letos jsme měli přihlášených celkem 26 staveb, což je dosavadní rekord. Shodli jsme se s ostatními porotci, že víc než polovina z nich byla něčím velmi zajímavá a že úroveň soutěže se stále zvyšuje,“ uvedl předseda poroty Roman Línek a dodal: „Mne osobně zaujala třeba stylová čistota i perfektní provedení rodinného domu v Poličce od brněnských architektů Martina Kareše a Roberta Raise, který je takovým novodobým odkazem na vilu Tugenhat a získal jeden ze čtyř letošních titulů.

Na soutěži Stavba roku v Pardubickém kraji se může veřejnost už 15 let přesvědčit, že tu vnikají kvalitní stavby jak v soukromém, firemním, tak i veřejném sektoru. Ten poslední to má o to těžší, že dodavatele soutěží především na tu nejnižší cenu. Proto jsem rád, že se náš kraj jako investor mezi ostatními neztratil a odnáší si několik ocenění včetně jedné z hlavních cen,“ komentoval výsledky hejtman Martin Netolický.

Projekty posuzoval také náměstek hejtmana Michal Kortyš, ex starosta Litomyšle, města, který si na své architektonické úrovni nesmírně zakládá. „Někdy je těžké porovnávat stavby, které mají různé výchozí pozice. Každý architekt měl jiné zadání, které vycházelo z představ a možností investora. Proto jsme nakonec udělili také osm uznání poroty, kde jsme se snažili vyjádřit, co na provedení těchto staveb považujeme za mimořádné.“

Cena veřejnosti

Také letos měla veřejnost možnost hlasovat v internetové anketě. „Celkem nám došlo 6 874 hlasů. Nejvíce jich dostala Střední škola zahradnická a technická v Litomyšli za svou přístavbu a rekonstrukci (2228 hlasů), na druhém místě skončily Tvořivě badatelské učebny ve Svitavách (759 hlasů) a na třetím místě byl Park u kostela v Ústí nad Orlicí (586 hlasů),“ sdělil Radim Loukota z ČKAIT.

Na vyhlášení Stavby roku Pardubického kraje navázala v pardubickém Domě U Jonáše výstava Východočeské galerie, která mapuje vítěze a oceněné od roku 2014. Galerie k tomu vydala i obsáhlý katalog.

Cena Stavba roku 2019

–          Výrobní areál společnosti Wendell a.s. Lanškroun

Za kvalitní architektonický návrh a stavební provedení průmyslové budovy s důrazem městotvornou funkci průčelí budovy

–          Novostavba rodinného domu Polička

Za excelentní stavebně technické řešení a dokonalé provedení stavby, citlivé umístění v terénu, vyváženost exteriéru a interiéru, uživatelský komfort a vzorovou spolupráci zadavatele, architekta, projektantů a celého realizačního týmu.

–          Depozitář pro Východočeské muzeum Ohrazenice

Za inovativní architektonicko-technické řešení tohoto druhu stavby

Výstavba nové admin. budovy – LS Choceň

Za zdařilý architektonický návrh, použití vhodných materiálů a začlenění do přírodního prostředí

 

Uznání poroty 2019:

Šapito – víceúčelová sportovní hala Svitavy

Za originální konstrukční řešení

L’ART multifunkční centrum Lanškroun

Za multifunkční a akustické řešení hlavního sálu

Rekonstrukce jedné poloviny rodinného dvojdomu Chrudim

Za citlivou revitalizaci rodinného domu

Rodinný dům s barem – Kůlna, Škrovád

Za inovativní přestavbu domu ve specifickém přírodním prostředí

Revitalizace centra městské památkové zóny, PARK U KOSTELA Nanebevzetí Panny Marie, Ústí nad Orlicí

Za zdařilou revitalizaci bývalého hřbitova na park a za úspěšnou spolupráci obou stavebníků

Novostavba MŠ, přístavba jídelny a rekonstrukce dalšího zázemí školy, Nekoř

Za kreativní provedení a umístění moderní stavby ve vesnickém prostoru

Modernizace sálu zastupitelstva KÚ Pardubice

Za zdařilou přeměnu interiéru sálu krajského zastupitelstva

Přemístění odbavení cestujících do nového terminálu Jana Kašpara – II , Pardubice

Za zdařilé funkční řešení odbavení cestujících