VYSOKÉ MÝTO – Slavnostního předání 17 meziměstských autobusů Crossway značky IVECO významnému dopravci v Pardubickém kraji společnosti ICOM Transport se zúčastnili také hejtman Martin Netolický s náměstkem Jaromírem Duškem. Oba svorně ocenili obnovu vozového parku, od nových autobusů očekávají zvýšení komfortu pro cestující.

„Tento počin považujeme pro náš region za mimořádně důležitý. Společnost IVECO, bývalá Karosa, je pro nás velmi významným producentem autobusů. Pardubický kraj má nejvyšší počet vyrobených autobusů na počet obyvatel v České republice. Je to po dlouhé době zásadní kontrakt v našem kraji, kdy významný dopravce z regionu společnost ICOM přebírá sedmnáct nových autobusů,“ řekl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Spolu s náměstkem Duškem kvitovali skutečnost, že dopravce z regionu nakoupil autobusy od domácího výrobce. „V poslední době se setkáváme s tím, že objednávky našich dopravců vůči výrobcům v České republice jsou téměř minimální a většina výrobků jde na vývoz do zahraničí. To je samozřejmě dobře. Nicméně výrobci musí mít odbyt i doma a jsem rád, že těchto sedmnáct autobusů značky IVECO může být předáno právě našemu největšímu dopravci na území regionu,“ doplnil hejtman Netolický, který vyslovil přání, aby takových kontraktů bylo více, neboť to znamená práci pro lidi v kraji.

Náměstek zodpovědný za dopravní obslužnost v kraji Jaromír Dušek při prohlídce autobusu ocenil i technické parametry nových dopravních prostředků. „Autobusy jsou vybaveny pohodlnějšími čalouněnými sedadly, kterých může být při plné kapacitě 45. Plní také aktuální platnou emisní normu EURO V, jsou tedy maximálně šetrné k životnímu prostředí. Autobusy budou jezdit na meziměstských linkách ČSAD Ústí nad Orlicí. Věřím, že zvýšení komfortu pocítí především cestující,“ shrnul náměstek Dušek své dojmy po prohlídce jednoho z autobusů.