PARDUBICKÝ KRAJ – Těžké rozhodování bude mít letos odborná porota soutěže Stavba roku v Pardubickém kraji. Na svém úterním výjezdu na Orlickoústecku navštívila řadu precizně zpracovaných staveb s neotřelými nápady. Ve čtvrtek bude pokračovat na Chrudimsku a Svitavsku. Odborníci hodnotí stavby v pěti kategoriích, o ceně veřejnosti ale mohou v internetovém hlasování rozhodovat všichni zájemci.

Předseda poroty, 1. náměstek hejtmana Pardubického kraje, Roman Línek je letos spokojený jak s počtem přihlášených staveb, tak i s jejich kvalitou: „Hodnotíme celkem 23 staveb, což je dosavadní rekord. Za dobu trvání soutěže ale také vidíme, jak se vyvíjejí i používané stavební technologie, nové materiály a jak do stavebnictví vstupují nové invenční nápady architektů. Našemu kraji to rozhodně svědčí.“
V soutěži je velká paleta staveb zařazená do kategorií Rodinné a bytové domy, Stavby občanské vybavenosti, Stavby pro průmysl, zemědělství a vodní hospodářství, Stavby inženýrské a dopravní; veřejná prostranství a Obnova nemovitých kulturních památek. Porota proto navštívila několik rodinných domů, ale také autobusovou zastávku, rozhlednu nebo nové firemní prostory.

„Vyhrát může v každé kategorii jen jeden, ale chceme upozornit veřejnost na všechny stavby,“ říká členka poroty, radní pro majetek a investice kraje Ludmila Navrátilová a pokračuje: „Prohlédnout si je mohou na http://stavbaroku.pardubickykraj.cz, kde jsou fotografie každé z nich i anketa pro hlasování veřejnosti. K vidění budou i na výstavě k vyhlášení výsledků Stavby roku 17. září před sálem Jana Kašpara na Krajském úřadu.“

Spolupořadateli soutěže Stavba roku 2015 v Pardubickém kraji jsou spolu s krajem i Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě a Svaz podnikatelů ve stavebnictví v České republice.