151111_SKOLSTI ODBORARI SE SETKALI SE ZASTUPCI KRAJEPARDUBICE – V rámci vzdělávacího semináře pro členy odborových organizací pracovníků školství v Ústí nad Orlicí se v pátek 6. listopadu uskutečnilo setkání s náměstkyní hejtmana Pardubického kraje Janou Pernicovou a pracovníky odboru školství a kultury Krajského úřadu Pardubického kraje.

„Hovořili jsme o aktuálních změnách, kterými prošly krajské školy v tomto roce. Vyzdvihla jsem například spolupráci středních škol se zaměstnavateli, kde nastal v poslední době velký posun a spolupráce je na vysoké úrovni,“ informovala náměstkyně hejtmana Jana Pernicová.

Vedoucí odboru školství a kultury Martin Kiss informoval o výsledcích maturitních zkoušek organizovaných společností CERMAT. Pozitivní zpětnou vazbu získal kraj ze srovnávacích hodnocení, z nichž vyplývá, že žáci z Pardubického kraje patří v České republice mezi nejlepší. Pracovníci ekonomického oddělení nastínili nový model financování regionálního školství, jehož realizace by měla začít od 1. ledna 2018.

Zájem vyvolalo téma inkluzivního, resp. společného vzdělávání žáků v rámci hlavního vzdělávacího proudu. Konkrétní výčet a účel podpůrných opatření a jejich členění do pěti stupňů, stejně jako nezbytnost asistenta pedagoga ve třídě, v níž se vzdělávají žáci se speciálními vzdělávacími potřebami, rozproudily zanícenou diskusi. „Zrušení přílohy Rámcových vzdělávacích programů pro základní vzdělávání upravující vzdělávání žáků s lehkým mentálním postižením v žádném případě neznamená rušení škol,“ ujistila přítomné náměstkyně hejtmana Jana Pernicová. Námětem pro debatu byla i prováděcí vyhláška k novele školského zákona, revidovaný rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání či bezplatné stravování.