ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Po Letohradsku a Lanškrounsku se podpora odborného školství dostává i na Orlickoústecko. Cíleně pro ředitele a výchovné poradce základních škol i zaměstnavatele regionu hostila SŠUP v Ústí nad Orlicí společné setkání na úrovni kraje. Že je situace kritická, účastníky přesvědčily předložené údaje.

Příznivě nevyzněly v počtech žáků jednotlivých typů vzdělávání v rámci kraje, v zájmu vycházejících žáků základních škol o odborné školství ani ze statistik Úřadu práce. Změnit by to měl projekt Kraje, který byl přítomným v prvních výsledcích představen. Zapojilo se do něho 16 středních škol a 85 škol základních. Probíhá od roku 2013 s cílem podpořit přírodovědné a technické vzdělávání. Na orlickoústecké „umprumce“ chtějí školy žáky ke studiu motivovat také pomocí nových výukových pomůcek, které zapojením do projektu získali.

Účastníkům semináře je představili formou robotických stavebnic, malých obráběcích strojů CNC i v předváděcích ukázkách studentů. Konkrétní projevy podpory od místních firem pak budou záležet na tom, jak školy dokáží zužitkovat kontakty, které jim diskuse při tomto setkání nabídla.