PARDUBICE – Je třeba apelovat na vládu, aby změnila systém financování regionálního školství a urychleně připravila legislativní změny umožňující užší spolupráci zaměstnavatelů se vzdělávacími institucemi. Na tom se v pondělí 3. března 2014 shodli účastníci setkání u kulatého stolu zaměřeného na aktuální problematiku vývoje odborného školství v oblasti elektrotechniky v Pardubickém kraji a jeho souladu s požadavky trhu práce. Z podnětu náměstkyně hejtmana Jany Pernicové, zodpovědné za oblast školství, a předsedy představenstva Krajské hospodářské komory Pardubického kraje Miloše Huryty spolu diskutovali zástupci významných zaměstnavatelů, úřadu práce a ředitelé středních škol.

„Současný způsob financování na žáka v době celkového poklesu jejich počtu dostává střední školy do bezvýchodné situace, kdy se nedostává finančních prostředků na platy zaměstnanců a ohrožuje tím kvalitu vzdělávání. Zaměstnavatelé přitom požadují kvalitní absolventy, kteří v produkční sféře přinášejí přidanou hodnotu a společnosti jsou tudíž prospěšní,“ vysvětluje náměstkyně hejtmana Jana Pernicová.

Zástupci zaměstnavatelů ocenili snahu kraje řešit situaci ve středním odborném školství, přičemž vyzdvihli význam jednotných přijímacích zkoušek do maturitních oborů a zvýšený tlak na úroveň gymnázií. V souvislosti s případnými změnami v síti středních škol vyjádřili přesvědčení, že centralizací oborů do konkrétního místa by došlo k celkovému snížení počtu žáků daného oboru. Důvodem jsou finanční náročnost dojíždění žáků do škol a snížení atraktivnosti oboru pro vzdálené lokality. Firmy chtějí odborné školy podporovat i nadále formou prospěchových stipendií, zajištěním stáží, finančními dotacemi či dodávkami moderních strojů a zařízení, s kterými se absolventi setkají v praxi. Spolu s krajem a středními školami budou pokračovat v působení na rodiče žáků základních škol, kterým představí svůj výrobní program a perspektivu zaměstnání v oboru.

Elektrotechnika patří spolu se strojírenstvím k nejdůležitějším průmyslovým odvětvím kraje. Zejména v okresech Ústí nad Orlicí a Pardubice patří firmy s elektrotechnickým zaměřením k významným zaměstnavatelům. „Narůstá potřeba vysokoškolsky vzdělaných elektro pracovníků se znalostí cizích jazyků, zejména angličtiny. Pracovníci s elektro vzděláním jsou žádáni nejen v elektrotechnických firmách, ale také ve strojírenství, zdravotnictví, automobilovém průmyslu, stavebnictví, obchodě a službách. Trend potřeby technicky vzdělaných pracovníků je dlouhodobý,“ říká Naděžda Černá z Úřadu práce v Pardubicích.