ilustrační foto

PARDUBICKÝ KRAJ – Radní Pardubického kraje na svém pondělním jednání schválili návrh postupu při výběru dopravců, kteří by měli dalších deset let zajišťovat železniční dopravní obslužnost v regionu. Své nabídky kraji prezentovali zástupci Českých drah a společnosti Leo Express Tenders. Kraj bude nadále jednat o uzavření konkrétní smlouvy s těmito dopravci, přičemž Leo Express Tenders by na základě své nabídky zajišťoval železniční provoz na tratích 024 a 025 včetně  přesahu na území Olomouckého kraje, České dráhy pak na zbývajících tratích včetně mezikrajských spojů. Na návrh hejtmana Martina Netolického budou o tomto postupu jednat na svém letošním posledním jednání také krajští zastupitelé, jelikož se jedná o závazek velkého finančního rozsahu na období deseti let.

„Konkrétní jednání s železničními dopravci trvají de facto rok a po řadě debat jsme se rozhodli k možnosti přímého zadání. Po dlouhých a často velmi náročných jednáních jsme se nakonec rozhodli pro model, kdy valnou většinu výkonu budou zajišťovat České dráhy jako tradiční dopravce, a k tomu využijeme nabídku společnosti Leo Express Tenders na zajištění provozu na tratích 024 z Ústí nad Orlicí přes Letohrad, Králíky až do Mlýnického Dvora a 025 z Dolní Lipky do Hanušovic v Olomouckém kraji,“ řekl hejtman Martin Netolický. „Společnost je v tuto chvíli schopna nabídnout lepší a modernější vozidla oproti národnímu dopravci České dráhy. Proto nebudeme muset modernizovat tolik 40 let starých vozů řady 810, které by na konci smlouvy byly staré i přes 50 let, což by optikou dnešního dne znamenalo, že by jezdili ještě parní lokomotivy,“ sdělil hejtman. „Stát bohužel na České dráhy převedl velmi zastaralý majetek, který není možné modernizovat v krátkém časovém horizontu. Jsem přesvědčen, že srovnání služeb jednotlivých dopravců přiměje konkurenty nabízet nové produkty pro cestující a zlepší se i komfort a kvalita dopravního spojení. Věřím, že model společnosti Leo Express Tenders, jehož součástí je také možnost přímého spojení Pardubic s polskou Wroclawí a napojení turistické oblasti Kralický Sněžník bude úspěšný a cestujícími vyhledávaný. Díky tomu bude možné z Pardubic cestovat přímo pod sjezdovku za necelé dvě hodiny, což je automobilem v zimních měsících téměř nemožné,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

Ten se jednání s dopravci účastnil společně s náměstkem hejtmana pro dopravu a dopravní obslužnost Michalem Kortyšem. „Od samého počátku jsme trvali na tom, aby dopravci zajistili nasazení moderních vozidel, která splňují představu o cestování ve 21. století. V rámci jednání s Českými drahami řešíme modernizace stávajících vozidel řady 810,“ řekl náměstek Michal Kortyš. „Leo Express Tenders proti tomu disponuje přibližně 15 let starými vozy, což bude oproti stávajícímu vozovému parku na tratích 024 a 025 jednoznačný posun. Vozidla navíc mohou využít plnou traťovou rychlost na trati 024, to a lepší dynamika jednotek umožní u vybraných vlaků zvýšit počet zastávek a to zejména v úseku Ústí nad Orlicí – Letohrad. Dnes musí některé vlaky část zastávek projíždět, aby dosáhly požadovaných jízdních dob.  Cestující tak budou moci využít výrazně novější a modernější vozidla. Uvolněné vozy Českých drah z této trati budeme moci nasadit na jiné spoje, kde jezdí ještě starší vozidla,“ uvedl náměstek Kortyš.

Národní dopravce České dráhy zůstává dominantní

Národní dopravce v Pardubickém kraji v současné době zajišťuje přibližně 4,8 milionu vlakokilometrů s počtem 635 vlaků v pracovní den. „Vážíme si rozhodnutí Pardubického kraje a jsme připraveni dál zajišťovat dopravní obslužnost na většině tratí v regionu a společně s objednatelem zkvalitňovat přepravní služby. Regionální dopravu v kraji již dnes zajišťujeme z velké části novými vozidly, například RegioPantery, RegioSpidery nebo RegioSharky. Na dvou třetinách spojů nasazujeme vozidla nízkopodlažní, tedy vhodná k cestování nejen imobilních zákazníků, ale i maminek s kočárky a s dětmi a také seniorů,“ říká k rozhodnutí krajských radních předseda představenstva a generální ředitel ČD, a.s., Miroslav Kupec. Jeho náměstek pro obchod a člen představenstva ČD, a.s., Michal Štěpán k tomu dodává: „Součástí naší nabídky po roce 2019 jsou další investice do modernizace vozidel. Téměř 40 milionů korun budeme investovat například do dovybavení Regionov, RegioSpiderů a motorových vozů elektrickými zásuvkami, Wi-Fi připojením nebo informačními systémy. Oceňujeme transparentní potup Pardubického kraje a vnímáme jeho přání dál postupně obnovovat vozidlový park, což umožňuje právě jen dlouhodobá smlouva. Společně s objednatelem nyní upřesňujeme naše příští kroky v modernizaci vlaků. V prvním čtvrtletí roku 2019 bude možné představit konkrétní varianty i s praktickými ukázkami.“

LeoExpress obslouží Letohradsko a Králicko

Společnost LeoExpress nabídla Pardubickému kraji provoz železniční dopravy na dvou tratích v oblasti Letohradska a Králicka s napojením na turistickou oblast v okolí Králického Sněžníku. „Přinášíme lidem v Pardubickém kraji vyšší úroveň cestování. Všechny naše vlaky budou bezbariérové, klimatizované a bude v nich k dispozici Wi-fi připojení. Vidíme na Letohradsku a Králicku velký turistický potenciál, který chceme rozvíjet, včetně atraktivního spojení do sousedního polského Kladska,“ uvedl Peter Köhler ze společnosti Leo Express. Ta plánuje na spěšné vlaky nasadit elektrické jednotky Stadler FLIRT a na osobní vlaky motorové jednotky Alstom LINT. „Součástí výbavy těchto vozidel jsou také vakuové toalety, které jsou velmi šetrné k životnímu prostředí, jelikož umožňují nejen využití ve stanici,“ řekl náměstek hejtmana Michal Kortyš.