ČESKÁ TŘEBOVÁ – Zástupci správní rady ČD, vedení města a radní pro dopravu Pardubického kraje jednali ve středu 13. března, aby dohodli zařazení České Třebové do seznamu zastávek vlaků vyšší třídy, tzv. railjetů.

Tyto nové a moderní vlaky pustí České dráhy na koleje v roce 2014 na trase z Prahy přes Brno a Vídeň do Štýrského Hradce jako náhradu za známá Pendolina. Město má zájem o zastavování některého z párů těchto spojů a s českými drahami o tom opakovaně jedná. Záměr podporuje i Pardubický kraj a potvrdil to svou osobní účastí na jednání i náměstek pro dopravu Jaromír Dušek.

Ze strany města i kraje se jednání k rychlíkům neslo v poměrně kritickém duchu. O den později situaci pro OIK TV zhodnotil právě náměstek hejtmana, a to jako společnou snahu všech přítomných zastavování dálkových vlaků v České Třebové podpořit. Svezení novými vlaky od rakouského výrobce si budou moci cestující také vyzkoušet, a to na prezentačních jízdách 17. a 18. dubna. České dráhy hodlají provozovat celkem sedm párů těchto souprav.