foto: Pardubický kraj

PARDUBICKÝ KRAJ – Výroba dezinfekce na Střední průmyslové škole chemické v Pardubicích může pokračovat dál i díky další dodávce čtyř tisíc litrů denaturovaného lihu ze společnosti Ethanol Energy, která sídlí nedaleko Čáslavi. Ta se tak zařadila mezi řadu subjektů, které podporují lékaře, zdravotníky, ale i dobrovolné hasiče. Vyrobená dezinfekce bude nově stáčena do litrových lahví, které kraj získal ve spolupráci se společností Paramo.

 „Střední průmyslová škola chemická k dnešnímu dni vyrobila 10 tisíc litrů dezinfekce, která míří do sociálních služeb, k poskytovatelům zdravotní péče, ale také do obcí či ke složkám integrovaného záchranného systému. Nyní se nám podařilo získat další čtyři tisíce litrů denaturovaného lihu, který je společně s peroxidem a glycerolem jednou z tří složek pro výrobu dezinfekčního prostředku,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Bohužel jsme se od počátku výroby potýkali s problémem, jelikož jsme měli k dispozici pouze větší nádoby od tří do deseti litrů, což byl problém především pro drobnější odběratele. Díky vstřícnosti společnosti Paramo se nám podařilo zajistit tři tisíce litrových lahví, do kterých jinak společnost plní motorové oleje. Nyní tak máme i tento problém vyřešen. Všem, kteří nám takto pomáhají, chci jménem nás všech poděkovat,“ řekl hejtman Netolický.

V pátek bude kraji k dispozici dalších šest tisíc litrů dezinfekce na ruce, kterou kraj objednal u soukromého subjektu z regionu. „Další čtyři litry získáme na začátku příštího týdne a paralelně s tím máme slíbené dodávky dezinfekce na podlahy, která se ředí v poměru 1 ku 10. Díky těmto zásobám jsou na tom naše zařízení velmi dobře, což nám potvrdila také zástupkyně Národní rady osob se zdravotním postižením. V jiných regionech se v tuto chvíli teprve zásobování pozvolna rozbíhá,“ sdělil hejtman.

Pardubický kraj však není jediný, se kterém společnost Ethanol Energy spolupracuje. Kromě okolních obcí a složek integrovaného záchranného systém předala ve čtvrtek již namíchaný dezinfekční přípravek Anti-COVID městu Olomouc a Královéhradeckému kraji.