foto: Luboš Kozel

PARDUBICE – Pardubické letiště zaznamenalo historický rekord v počtu cestujících, kteří tu byli odbaveni v jednom kalendářním roce. Jubilejní stotisící cestující, devětadvacetiletá Olga Kuprina byla pasažérkou letadla na pravidelné lince Pardubice – Moskva, které v Pardubicích přistálo v pondělí ráno. Pro letiště Pardubice je toto číslo historickým rekordem.

Mezinárodní civilní letiště v Pardubicích začalo fungovat v roce 1994, kdy společnost East Bohemian Airport a.s. (EBA) založená o rok dříve zadala studii o využitelnosti letiště. Létat se začalo v roce 1995. Rekordního počtu 100 tisíc cestujích v kalendářním roce ale letiště dosáhlo až letos. “Dosáhnout počtu 100 tisíc ještě před koncem kalendářního roku, to je pro nás historická událost. Máme o sto procent silnější sezonu než v loňském roce, stoupají nám počty destinací a letů především v letní sezoně. A věřím, že příští rok na tom budeme ještě lépe, především díky kvalitnějšímu technickému zázemí, které jsme před nedávnem dokončili,” pochvaluje si ředitel společnosti EBA Jan Andrlík. Spolu s ním stotisící cestující Olgu Kuprinu v Pardubicích přivítali také předseda představenstva EBA Jiří Skalický, primátorka města Pardubice Štěpánka Fraňková, hejtman Pardubického kraje Martin Netolický a náměstek hejtmana zodpovědný za dopravu Jaromír Dušek. Olga Kuprina jim prozradila, že do České republiky přiletěla se svým přítelem na návštěvu Prahy, ale slíbila, že si prohlédne i Pardubice.

Hejtman při této příležitosti prohlásil, že dosažení stotisícové hranice cestujících je důležitou událostí nejen pro letiště. “Přivítání stotisícího cestujícího dokazuje, že i přes obtížné období jde letiště nahoru. To je pro Pardubický kraj důležité nejen z hlediska cestovního ruchu, ale i z hlediska celkového rozvoje regionu,“ řekl hejtman Martin Netolický, jehož slova doplnil náměstek hejtmana Jaromír Dušek. „Nárůst počtu cestujících dokazuje, že nemalé prostředky, které se tu v minulosti investovaly s pomocí Regionálního operačního programu Severovýchod, byly opravdu přínosné,“ připomněl nedávno dokončený projekt modernizace Jaromír Dušek.

Pardubické letiště je oblíbenou destinací především ruských leteckých společností, pravidelné linky létají do Moskvy a Petrohradu. Především v letních měsících odlétají charterové lety i do Bulharska, Turecka, Řecka, Mallorku, do budoucna možná přibudou i Kanárské ostrovy a další destinace.

„Letiště Pardubice je na vzestupu a buduje si pevnou pozici mezi pěti mezinárodními páteřními letišti České republiky. Pomáhá tím vytvořit dobré jméno i prestiž nejenom městu, ale také celému regionu východních Čech. Věřím, že město Pardubice i Pardubický kraj nám pomohou vyvinout takové úsilí, aby hranice počtu cestujících 100 tisíc byla do budoucna standardním číslem a aby nám stále vrůstala. Již letos bychom mohli za optimálních podmínek dosáhnout počtu 115 tisíc pasažérů,” řekl předseda představensta společnosti EBA Jiří Skalický.

„Společně s Pardubickým krajem budeme usilovat o nový terminál, což z hlediska rozvoje letiště vidíme jako klíčové. Budeme ovšem muset nalézt investora, protože v rozpočtech takové prostředky nenajdeme. Předpokládám ale, že v této chvíli, kdy je letiště na vrcholu, by nalezení vhodného investora mohlo být možné,“ řekla primátorka Fraňková.

EAST BOHEMIAN AIRPORT a.s.