SŠ automobilní Ústí nad Orlicí, foto: Pardubický kraj

PARDUBICKÝ KRAJ – Školní jídelny ušly za posledních několik let dlouhý kus gastronomické cesty. Mnohé z nich se mohou pyšnit nejrůznějšími oceněními a hlavně prázdnými talíři spokojených strávníků. Pardubický kraj ocenil ty, které úspěšně reprezentovaly na soutěži „Nejlepší kuchař roku 2020 ve společném stravování“ nebo se účastnily projektu „Moderní pojetí tradičních receptur ve školních jídelnách Pardubického kraje – Kuchyně našich babiček“. Celkem šest škol získalo Cenu radního Pardubického kraje zodpovědného za školství „Gastrohvězda školních jídelen 2020“ a čtyři školy získaly ocenění za uvedený projekt radního. Cenu tvoří plakety, diplomy a samolepky.

„Mám velkou radost, že se pracovníci školních jídelen, kromě své každodenní náročné činnosti, účastní gastronomických soutěží a projektů. Je vidět, že jim není lhostejné, jaké jídlo žákům připraví.  Dodržet školské normy a zároveň připravit chutný a dobře vypadající pokrm je obdivuhodné,“ sdělil radní pro oblast školství Bohumil Bernášek.

Mezi oceněnými školami byly ty, které se účastnily 3. ročníku soutěže „Nejlepší kuchař roku 2020 ve společném stravování“. Pro zařízení školního stravování byly určeny čtyři kategorie: nejchutnější svačinky v mateřských školách, nejchutnější pokrm v základních školách, nejatraktivnější pokrm ve středních školách a nejlepší moderní bezmasý pokrm.

SŠ Žamberk, foto: Pardubický kraj

V poslední jmenované kategorii se mezi čtyřmi nejlepšími prosadil Pavel Juliš ze Střední školy automobilní Ústí nad Orlicí s čočkovým salátem se zeleninou a kuličkami z ovesných vloček s olomouckými tvarůžky. „V naší školní jídelně pracuje tým pěti lidí, denně uvaříme více než 400 obědů a k tomu ještě děláme snídaně a večeře. Snažíme se kromě tradičních jídel, která jsou velmi oblíbená, zařadit do jídelníčku i méně obvyklé recepty. Vítězný pokrm ale není nijak exotický, neboť jsme použili typickou českou surovinu,“ řekl oceněný kuchař.

„Chtěl bych zároveň poděkovat za velmi dobou práci a chutná jídla pracovníkům všech pětiset dvaceti školních jídelen“ dodal Bohumil Bernášek.

Ocenění „Gastrohvězda školních jídelen 2020“ získaly:
Mateřská škola, Chrudim, Svatopluka Čecha
Základní škole Svitavy, Felberova
Dětský domov se školou, SVP a ZŠ Chrudim
Střední odborné škole a Střednímu odbornému učilišti Polička
Dětský domov se školou, SVP a ZŠ Chrudim
Střední škola automobilní Ústí nad Orlicí
Integrovaná střední škola Moravská Třebová
Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk
Střední zdravotnická škola Svitavy
Střední průmyslová škola stavební Pardubice