KOLČAVA/ZAKARPATSKÁ OBLAST – Kompletního vybavení jedné třídy, nového chemického kabinetu, zakoupení sportovních potřeb i částečného zařízení kuchyně se dočkali žáci v Koločavské základní škole. Pardubický kraj na to tomuto školskému zařízení, kde se nachází muzeum Ivana Olbrachta, věnoval prostřednictvím dobročinného fondu ViZa 150 tisíc korun. Slavnostního otevření třídy se zúčastnil osobně hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Žáci mu poděkovali československými písničkami. Ty připomněly společnou historii.

Nové vybavení, které vyráběly místní firmy, pomůže zkvalitnit výuku

V červnu jsme se rozhodli, že přispějeme na vybavení školy. Nechali jsme na rozhodnutí zástupců školy, jak peníze od kraje využijí. Byl jsem až překvapený, co všechno se za dar ve výši 150 tisíc korun dalo pořídit. Kéž by se dalo obdobným způsobem postupovat v České republice. Projektu se místní velmi věnovali a výsledek je velmi dobrý. Věřím, že to zkvalitní výuku ve škole, protože investice do vzdělání je investicí do budoucnosti,“ řekl na úvod hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Největší část projektu byla věnována kompletní renovaci třídy, kde jsou nové stoly, židle, katedra, tabule, dataprojektor s plátnem, novou podobu dostala podlaha i osvětlení. Na jejich výrobě se podíleli místní firmy ze Zakarpatí, kraj tak ušetřil. „Myslím si, že cesta přes fond ViZa, který založil kraj Vysočina, byla správná. Dar jsme poskytli ve finanční podobě, díky tomu dostaly práci místní firmy. Efekt byl tedy dvojí, na jedné straně pomoc dětem a zkvalitnění výuky, vedle toho práce pro místní firmy, což si myslím je správný postup,“ vysvětlil hejtman.

Pomoci Pardubického kraje si velmi váží jak místní starosta, tak pedagogové. „Pro nás je to významná pomoc, máme velmi dobré pedagogy a šikovné děti, aby však byly vytvořeny dobré podmínky pro vzdělání, musí být i dobré zázemí pro výuku. Za pomoc v podobě kompletního vybavení třídy jsme tedy moc rádi. Martin Netolický je mladý a velmi aktivní člověk. Závidíme vám, že Pardubický kraj má takového člověka ve vedení,“ sdělil starosta Koločavy Vasyl Chudynec. Nové vybavení třídy, ale i zlepšení podmínek v kuchyni a sportovního vybavení si pochvalovala i učitelka češtiny a ředitelka muzea Ivana Olbrachta Natalie Tumarecová: „Budova je stará, naše škola má spoustou problémů. Je to pro nás pokrok. Když si při minulé návštěvě pan hejtman prohlížel naší školu, slíbil, že se vrátí a pomůže. Dodržel slovo, nechoval se jako nějaký nafoukaný politik. Velmi si vážíme podané pomocné ruky od Pardubického kraje.“

Hejtmanství chce rozvíjet spolupráci i v příštím roce. Inspiruje se v kraji Vysočina

Pardubický kraj uvažuje, že by v příštím roce zrealizoval další projekty pomoci v Zakarpatské oblasti. Vzorem mu jsou projekty, které mu během třídenní návštěvy Zakarpatské oblasti představili kolegové z Vysočiny, kteří dávají ročně na obdobnou pomoc několik milionů korun ročně a realizují v Zakarpatí desítky projektů.

„Jsem velmi rád, že se Pardubický kraj připojil k našim aktivitám, protože my už zde působíme šest let a jsem přesvědčen, že to je velmi záslužná činnost. Daří se nám ve spolupráci se Zakarpatskými představiteli rekonstruovat zařízení jako školky, dětská hřiště, školy, ale i zdravotnická střediska,“ řekl hejtman Vysočiny Jiří Běhounek. Vysočina pro tyto účely založila právě již zmíněný dobročinný fond ViZa, kde ukrajinská strana garantuje financování jednotlivých projektů z padesáti procent. „Tento systém je motivační, neboť aktivuje i druhou stranu. Je to cesta, kterou bychom se mohli vydat také. Doufám, že naši krajští zastupitelé zhodnotí tuto první akci, kterou jsme realizovali na Koločavě, jako úspěšnou. Budu velmi rád, pokud se nám podaří rozvíjet spolupráci s celou Zakarpatskou oblastí. Dovedu si představit i další rozvojové projekty. Bude záležet na krajských zastupitelích, zda přijmou tuto výzvu, cesta k tomu byla otevřená,“ vyslovil své přání hejtman Netolický, který se v rámci pracovní cesty na Zakarpatí seznámil s několika úspěšnými projekty kraje Vysočina.

Na cestě po projektech doprovázel hejtmany obou krajů také velvyslanec České republiky na Ukrajině Ivan Počuch. Ten ocenil jejich aktivity. „Velmi vítám, že se Pardubický kraj rozhodl spolupracovat s Ukrajinou. Koločavu nazývám mekkou českého turismu, jsem rád, že první projekt pomoci Pardubického kraje je právě tady. S panem hejtmanem máme společný zájem, aby se pomoc nezastavila na jednom projektu, ale pokračovala dál,“ uzavřel velvyslanec Počuch.