Navštívili společně také učebnu chemie | foto: Pardubický kraj, Luboš Kozel

PARDUBICE – Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický zavítal 19. února na návštěvu Univerzity Pardubice, aby se seznámil s novým areálem a jednal o formě budoucí spolupráce. Průvodci mu byli nejen rektor Miroslav Ludwig a prorektor Jiří Cakl, ale také Roman Línek, který je v současné době předsedou správní rady univerzity.

Domluvili jsme se na společném výjezdním zasedání Rady Pardubického kraje na půdě univerzity v jarních měsících letošního roku. Chtěli bychom tam s vedením univerzity projednat a předložit plán spolupráce,“ shrnul obsah úvodní návštěvy Martin Netolický. Příkladem může být podle hejtmana kooperace v Jihomoravském kraji, na které se podílí město, kraj, univerzity i podnikatelé a jejímž cílem je například udržení absolventů vysokých škol v regionu. „Považuji za samozřejmé hledat formy spolupráce s jedinou vysokou školou v regionu, kterou Pardubický kraj sice nezřizuje, ale je pro nás nedůležitějším partnerem. Inspirace na jižní Moravě nás vede k myšlence pokusit se o systémovou podporu i v našem regionu. Připravíme cestu za hejtmanem Jihomoravského kraje a rektorem Masarykovy univerzity v Brně, abychom se osobně přesvědčili o fungování projektu,“ uvedl po jednání hejtman.

Na prvním setkání nového vedení Pardubického kraje s vedením univerzity se účastníci jednání společně podívali do nových budov chemicko-technologické fakulty v kampusu v Polabinách a zavítali do rekonstruovaného objektu na náměstí Legií. Mluvili také o problému rekonstrukce piaristické koleje a zámeckého návrší v Litomyšli, kde sídlí Fakulta restaurování univerzity, nebo o možnosti převodu budovy dislokovaného pracoviště Dopravní fakulty Jana Pernera v České Třebové na město.