ČERVENÁ VODA – Kontrolou příprav na zimní lyžařskou sezónu ve skiparku Červená Voda v Orlických horách zakončil svůj středeční výjezd do regionu hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. A mohl být spokojen. Vše je připraveno, milovníci zimních sportů se navíc mohou poprvé těšit na společné jízdné pro oba lyžařské areály na Bukové hoře.

„Po propojení obou skiareálu v Čenkovicích a Červené Vodě prostřednictvím společného systému jízdného jsem volal již delší dobu. Vnímám to jako velmi důležitý krok, který výrazně posouvá a rozšiřuje nabízené služby nejenom lyžařům, ale všem milovníkům zimních sportů,“ kvitoval hejtman Netolický největší novinku blížící se lyžařské sezony v Pardubickém kraji a pokračoval: „Z Bukové hory se v nadsázce stane český Kronplatz, kde z jednotlivých úpatí hory jezdí vleky na vrchol hory. Tam si lyžaři mohou vybrat svou oblíbenou sjezdovku a po ní se vydat zpět dolů,“ přirovnal hejtman Netolický Bukovou horu k horskému středisku v Jižním Tyrolsku, které je velmi oblíbené i mezi českými turisty a lyžaři. V Pardubickém kraji tak v posledních letech vznikl vedle Dolní Moravy již druhý areál, který uspokojí i náročnější lyžařskou klientelu.

Lyžařské areály podpoří kraj kampaní

Hejtmanství spolu s Destinační společností Východní Čechy (DSVČ) navíc finišuje přípravy projektu, který by měl oba areály propagovat stejně jako v loňském roce. Peníze na kampaň se jim podařilo získat z agentury cestovního ruchu Czechtourismu. „Kampaň bude soustředěna především na webové stránky a zpravodajské servery, kde chceme ukázat výjimečnost a lyžařský komfort, který Dolní Morava i Buková hora nabízejí,“ vysvětlil hejtman Netolický. Podle DSVČ bude kampaň nejintenzivnější v prvním měsíci roku 2014.

Horské službě pomohou na svahu nové kamery

A protože v Červené Vodě a Čenkovicích očekávají velký nápor lyžařů a tím i zvýšené riziko úrazů, rozhodlo se hejtmanství alespoň trochu přilepšit horské službě. „Náčelníkovi místní horské služby Josefu Šifrovi jsem přislíbil zakoupení tří digitálních outdoorových kamer na helmy v hodnotě téměř 30 tisíc korun. A to ještě do konce letošního roku. Přesto doufám, že horská služba bude muset zasahovat co nejméně,“ doplnil Netolický.

Na lyže po opravené silnici

Kraj v této oblasti myslel i na komfort cestujících. „Podařilo se nám uvolnit finanční prostředky na opravu kilometrového úseku silnice Výprachtice – Čenkovice v úseku tzv. Hoblovny, kde byl stav vozovky tak závažný, že zde byla nezbytně nutná investice za více než 6 milionů korun,“ uzavřel hejtman.