ŠPINDLERŮV MLÝN – Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický využil víkendových závodů horské služby k setkání s náčelníkem Generálního štábu AČR generálporučíkem Petrem Pavlem. Společnými tématy jim byla budoucnost Centra biologické ochrany v Těchoníně a Vojenské střední školy a Vyšší odborné školy Ministerstva obrany v Moravské Třebové.

 „Od generálporučíka Petra Pavla jsem dostal ubezpečení, že s tímto specializovaným zdravotnickým zařízením Armády České republiky i nadále v Těchoníně počítají s tím, že armáda přemýšlí o více variantách. Jednou z nich je využití laboratoří pro vědu a výzkum, tedy částečné civilní využití. Toto špičkově vybavené zařízení je pro nás významné také proto, že má vazbu na integrovaný záchranný systém,“ sdělil po jednání hejtman Martin Netolický.

 

Druhým zařízením na území Pardubického kraje v gesci Ministerstva obrany, nad jehož existencí visí otazník, je Vojenská střední škola a Vyšší odborné škola Ministerstva obrany v Moravské Třebové. I v tomto případě panovala mezi hejtmanem a generálem shoda na budoucím postupu. „Dohodli jsme se na společném jednání zřizovatele, kterým je ministerstvo, zástupců generálního štábu jako hlavního budoucího zaměstnavatele absolventů této školy, a představitelů kraje a města. Považuji za naprosto nutné, abychom si vyjasnili konkrétní kroky k rozvoji této školy alespoň v horizontu následujících čtyř let,“ doplnil Netolický.