Jan Hanik, Bohumil Bernášek, Vítězslav Beran, Jan Kovář (zleva)

ČESKÁ TŘEBOVÁ – Na brněnském výstavišti se uskutečnilo 19. června slavnostní předání cen v soutěži České ručičky. Sešli se zde vítězové celostátních kol dvaceti řemeslných oborů. Mezi elektrikáři se blýsknul Vítězslav Beran z VOŠ a SŠ technické v České Třebové. Oceněn byl i jeho učitel Jan Hanik. Navštívit je před koncem školního roku přijel Bohumil Bernášek, radní odpovědný pro školství.

„Ocenění pro našeho studenta a učitele mne těší. Podpora technických oborů je pro náš kraj prioritou a podobné výsledky jsou důkazem, že se nám to daří. Těší mě také fakt, že práce s nadanými žáky není výsadou pouze gymnázií, ale daří se i na tříletých řemeslných oborech,“ sdělil Bohumil Bernášek. Ten předal Vítkovi drobný věcný dárek.

Účastníci soutěže museli projít školním a krajským kolem, teprve poté následoval postup do brněnském finále. Zde museli soutěžící prokázat teoretické i praktické znalosti. Vítězslav Beran z Kameniček měl v závěrečném souboji za úkol v časovém limitu sestrojit generátor napětí trojúhelníkového a obdélníkového průběhu a s tímto úkolem si poradil nejlépe ze všech.

„Prodloužil jsem si odjezd z internátu. Ještě mne čeká čtrnáct dní brigáda ve firmě Metrans. Je to součást stipendijního programu. Po prázdninách chci pokračovat ve studiu a získat další znalosti. Rád bych se v budoucnu věnoval automatizaci a chytrým domům,“ prozradil své plány Vítězslav Beran.

První místo z Brna není jediným úspěchem Vítězslava Berana. V minulosti uspěl v soutěžích Talent Pardubického kraje a Machři roku. Na cestě na vrchol mu pomáhal i jeho učitel a zároveň zástupce ředitele pro praktické vyučování Jan Hanik, který obdržel na slavnostním vyhlášení v Brně ocenění za dlouhodobou podporu učňovského školství a řemesla.

„Oceňuji píli a vytrvalost našeho žáka Vítka Berana, soutěží se úspěšně zúčastnil od prvního ročníku. Byl ubytován v České Třebové na internátě, mohl tak chodit na zájmové kroužky, které organizujeme. Získané zkušenosti zúročil při studiu i v soutěži. Naučit se vyhrávat není vůbec jednoduché. Musím také vyzdvihnout kolektiv pedagogů, který vytváří podmínky pro rozvoj našich žáků a věnuje se jim i po pracovní době. O tom svědčí i ocenění Jana Hanika. Věřím, že Vítek Beran bude inspirací pro další žáky naší školy,“ řekl ředitel Jan Kovář.