ÚSTÍ NAD ORLICÍ – V Orlickoústecké nemocnici proběhlo setkání starostů měst, obcí a významných firem regionu se zástupci nemocnice a Nadačního fondu “S námi je tu lépe!”. Ten za šest let své existence nemocnici podpořil každý rok jedním projektem. Letos díky tomu získalo orlickoústecké zdravotnické zařízení novou stabilometrickou plošinu. “Snaží se samozřejmě zvolit takové, na které by nebyly peníze od zřizovatele, což znamená, že to není třeba běžná obnova, není to běžná investice, ale je to něco špičkového, je to něco navíc,” přiblížil předseda nadačního fondu, Kvido Štěpánek. “Z této symbiózy mezi nemocnicí a dá se říct nejen podnikatelskou sférou, ale i zástupci obcí, to znamená: starostové a okolní veřejnost, je to významný v tom, že pomáhají sami sobě, a že v tom je ta solidarita na jedné straně a na druhé straně sounáležitost s těmi lidmi, kteří tady žijí a podnikají,” řekl člen Rady Pardubického kraje pro oblast zdravotnictví, Ladislav Valtr.

V rámci setkání představila primářka rehabilitačního oddělení novou stabilometrickou plošinu, na kterou se vybralo v roce 2018. Řada přišla i na zahájení nových projektů, kdy poprvé probíhají dva současně. Jeden nese název “Učíme rodiče křísit” a druhý se zabývá “Efektivní léčbou cévních uzávěrů”. “Ten první projekt slouží vlatně k tomu, abychom naučili širokou veřejnost resuscitaci malých miminek a druhý projekt slouží vlastně k řešení onemocnění pacientů, u kterých dochází k různým cévním uzávěrům,” prozradil náměstek léčebné péče Orlickoústecké nemocnice, Karel Kohoutek. Předpokládané náklady na oba projekty jsou 1 milion 100 tisíc korun.

Po skončení prezentací se zájemci vydali na rehabilitační oddělení, kde si stabilometrickou plošinu prohlédli a vyzkoušeli. “Kdy vlastně tréninkem na té plošině umožňujeme pacientům využívat víc mozkové funkce a využívat neuroplasticitu. To je vlastně situace, kdy vlastně tím tréninkem na té plošině může vzniknout nový spoj v centrálním nervovém systému,” přiblížila primářka rehabilitačního oddělení, Radmila Dědková. Plošina v hodnotě téměř 1,3 milionu korun může začít pomáhat různým skupinám lidí, ať už dětem, dospělým nebo seniorům.