ČESKÁ TŘEBOVÁ – Rekonstrukce Základní školy Habrmanovy v České Třebové, která začala již v minulém roce, probíhá uvnitř i zvenčí.

Vnitřní prostory budovy druhého stupně jsou s pracemi téměř hotovy. Je zrekonstruovaný kabinet fyziky. Novou výmalbu získaly některé třídy i chodby. Další změnou jsou nová okna v průčelí, která nahradila původní luxfery. Práce uvnitř se budou týkat již jen výměny filtrů vzduchotechniky ve třídách.

Na jídelně jsou již také všechny práce hotové, její návštěvníci mohou chodit například novými dveřmi. “Jídelna má novou střechu, má novou fasádu, tak to jsme velmi rádi, protože nám do ní neteče a dále práce postoupily na zateplení a nové fasádě nové budovy neboli budovy druhého stupně,” řekl nám Tomáš Starý. Na budově druhého stupně také v současné době probíhají poslední úpravy nové střechy. Pracuje se i na dodělání fasády jednoho konce budovy. Ve spodní části zdí zbývá po obvodu obložení granitem. “V další fázi by mělo dojít k výměně střechy na pergole a na tělocvičně a zrovna i k zateplení a provedení nové fasády těchto objektů,” dodal Tomáš Starý. Tělocvična se zároveň může pyšnit novými okny, na které se postupně přidělávají ochranné sítě.

Budovy prvního stupně se rekonstrukce netýká, údajně je památkově chráněná a vzhledově se prý měnit nesmí. Původně mělo být vše hotové do září tohoto roku, nicméně nastalo zpoždění termínů ze strany zhotovitele. “Firma podala žádost o prodloužení termínu, které dostala. A očekáváme, že nejzazší termín bude jaro příštího roku,” sdělil nám Tomáš Starý.

Jak budou nyní práce na Základní škole pokračovat, závisí zejména na klimatických podmínkách. Náklady se díky neplánované opravě střechy druhého stupně vyšplhaly na necelých 30 milionů korun. Dotace z operačního programu životního prostředí činila přibližně 9,5 milionu korun. Zbytek šel z městské pokladny.