LANŠKROUN – Od roku 2015 pracuje vedení radnice na tom, aby byla městská poliklinika zrekonstruována na stávajícím místě. Přestavba je naplánována ve více etapách za provozu, který má být do jisté míry omezen. “Pro lékaře máme připravena provizoria. Pro lékaře jsou i ve stávající budově připraveny konkrétní prostory, protože si je s projektanty připomínkovali průběžně,” doplnil starosta města Radim Vetchý.

Představitelé a sympatizanti Demokratického fóra, které je v zastupitelstvu součástí opozičních sil, ale připravili svůj vlastní návrh řešení problematiky polikliniky. Ta by se z ulice Svatopluka Čecha přesunula do areálu někdejšího autodružstva, kde by vyrostla novostavba. Jindřich Marek OIK TV sdělil, že zmiňovaný dokument vznikl jako protiváha k návrhu městskému, který podle lídra Demokratického fóra vykazuje celou řadu nedokonalostí. “Slabých stránek tam je několik, ale ta nejslabší je určitě kapacita. Kapacita je vlastně tak malá, dá se říct skoro stejná jako stávající. Náš návrh je daleko flexibilnější, má možnost etapově přidávat další kapacitu,” řekl zastupitel města Jindřich Marek. “Má z mého pohledu také mnoho nedostatků. Mimo jiné nedostatek v nesouladu s územním plánem města. Jeho změna by trvala přibližně něco mezi půlrokem a jedním rokem,” podotkl k alternativnímu návrhu starosta města.

Radim Vetchý dále doplnil, že by tak ve snaze zajistit klientům zdravotnického zařízení podmínky odpovídající 21. století opět mohlo dojít k prodlevě. Nelze předjímat, ale projekt opozičních hnutí se od těch koaličních podpory asi nedočká. I z toho důvodu, že záměr nejužšího vedení města je v pokročilém stádiu řešení. “Okolo 20. prosince by mělo být vydáno stavební povolení. Jeho platnost by měla nabýt na konci roku 2018. Pak by mělo proběhnout pravděpodobně půlroční výběrové řízení na dodavatele stavby,” shrnul další postup starosta Vetchý.

Při porovnání obou dokumentů určitě přijde na přetřes finanční stránka věci. Dle mínění Jindřicha Marka je pro městský rozpočet výhodnější alternativní řešení. “Další plusy na naší straně samozřejmě jsou ušetřené desítky milionů peněz, za druhé nepohodlí pro občany i lékaře,” uvedl lídr Demokratického fóra.

Odhadovaná cena původního městského projektu je 90 milionů korun bez DPH. Více by se o obou návrzích mohla lanškrounská veřejnost dozvědět 15. listopadu. Na toto datum bylo totiž z popudu představitelů opozice svoláno zastupitelstvo. Jeho dějištěm má být velká zasedací místnost městského úřadu. Jindřich Marek však zpochybnil kapacitu tohoto sálu. “Tam prostor skutečně není. Dostatečný prostor pro zastupitele i pro úředníky, myslím si, že občané budou na chodbách,” nastínil jeden z možných scénářů Jindřich Marek.

Jestli tomu tak opravdu bude a zda se poliklinika začne přestavovat v červenci příštího roku, jak plánují koaliční partneři, ukáže čas.