ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Na gymnáziu v Ústí nad Orlicí stále probíhají tři projekty. Statické zajištění vestibulu, program úspor energie a projekt Integrovaného regionálního operačního programu. V rámci něho získává budova například novou laboratoř biologie. “Která ještě zatím nefunguje v rozvrhu, protože čekáme na vybavení nábytkem. Pravděpodobně k tomu dojde na přelomu října a listopadu,” řekl nám ředitel gymnázia Marek Hoffmann. “Jelikož mám biologický seminář a plánuju i částečně biologii studovat, tak se těším až si ji vyzkouším,” sdělil nám student gymnázia.

Došlo také ke zmodernizování vybavení šesti učeben, například v učebně informačních technologií nebo fyziky. I přes pokračující stavební práce není rozvrh žáků omezen. “Škola je trochu staveniště, ale to nám osobně nevadí. Já jsem po prázdninách mile překvapen, jak už to tady vypadá,” prozradil student gymnázia. “Mě je to asi jedno, vzhledem k tomu, že jsem maturantka a mám to tady na poslední rok. Ale je rozhodně dobře, že se třeba vyměnila okna, protože to už opravdu bylo potřeba,” podělila se s námi o názor jedna maturantka. Zmíněná okna byla vyměněna za nová dřevěná, ta zbývající se renovují. Do budovy je zajištěný bezbariérový přístup s novým výtahem a jsou upravena sociální zařízení. Venkovní omítka se postupně maluje.

“Probíhající projekty vychází v úhrnu přibližně na 40 milionů korun, takže to je pořádná injekce do naší školy. Rekonstrukce, nebo oprava vestibulu je plně hrazena Pardubickým krajem. Zbylé dva projekty jsou dílčím způsobem dotační,” dodal Marek Hoffmann. Většina prací na úpravě vnitřních i vnějších prostor orlickoústeckého gymnázia by měla být hotova do konce letošního roku, zbytek bude dokončen v roce příštím.