ČESKÁ TŘEBOVÁ – 24 z 27 zastupitelů se sešlo ve studovně městského muzea, kde došlo ke schválení celoročního hospodaření města v roce 2018. Předchozími usneseními byl odsouhlasen schodek ve výši 31 milionů a 600 tisíc korun. Teď byla částka upřesněna. “To výsledné saldo je řádově o 4 miliony nižší. Podařilo se inkasovat víc finančních prostředků na daňových příjmech,” sdělil OIK TV vedoucí finančního odboru Městského úřadu Radoslav Budil.

Dalším program se týkal “Rozpočtové změny č. 1 v roce 2019”. Její rozsah by asi potřeboval hlubší komentář, ale ve zkratce lze uvést, že se snížily příjmy a zvýšily výdaje. “Z těch největších je to rekonstrukce krematoria. V této chvíli za 5 milionů 310 tisíc. Nově tam je i rekonstrukce komunikace na ulici Semanínské za 1 milion 250 tisíc,” uvedl Radoslav Budil. K této finanční záležitosti by se možná ještě slušelo doplnit, že z rozpočtu na letošek úplně vypadla rekonstrukce chodníků podél silnice I/14. To se však netýká veřejného osvětlení, tato akce bude realizována.

Pomyslná zelená byla dále udělena 16 majetkovým záležitostem včetně negatorních usnesení. Zastupitelé se rovněž shodli na tom, že budou podniknuty další kroky v záměru vybudování dětského hřiště na sídlišti Trávník. “Jednomyslně jsme schválili, že stojíme o dětské hřiště. To znamená, že budeme žádat o dotaci a jsme připraveni dofinancovat,” řekla starostka města Magdaléna Peterková.

Pokud je řeč o dofinancování, či chcete-li příspěvku, tak vězte, že bylo odsouhlaseno poskytnutí finančního daru obci Třebovice na provoz úsekového měření a také na krytí ztráty městské společnosti z provozu zimního stadionu a skiareálu.

Starostka dále ostatní kolegy informovala o tom, jaký je stav financí ve veřejné sbírce na podporu obyvatel domu zasaženého požárem na sídlišti Lhotka. “Já touto cestou děkuji všem, kteří přispěli. K dnešnímu dni je na účtu přes 120 tisíc korun,” zaznělo z úst starostky Peterkové.

Úplný závěr jednání byl vyhrazen pro dotazy z řad veřejnosti. Jeden z obyvatelů města navrhoval, aby vznikla vyhláška určující, ve kterých dnech a kterých hodinách by bylo možné sekat trávník. “Město takovou vyhlášku nemá, ale samozřejmě podněty občanů jsou pro nás důležité, takže se jeho návrhem budeme zabývat,” přislíbila Magdaléna Peterková.

Další zasedání českotřebovských zastupitelů je naplánováno na 16. září.