Vážení spoluobčané, poslední dny se nesou ve znamení postupného rozvolňování vládních omezení, která jsou spojená s výskytem koronaviru v České republice.

Na tato uvolnění je potřebné se především dobře připravit, proto byla v tomto týdnu městem zakoupena dezinfekce na ruce o celkovém objemu 2 000 l. Tato dezinfekce je určena především pro potřeby základních škol, které vláda plánuje otevřít v průběhu května. Část dezinfekce je také určena pro naše spoluobčany starší osmdesáti let, kteří jsou podle dostupných informací nejrizikovější skupinou obyvatel. Rada města schválila, že Česká Třebová se bude spolu s dalšími obcemi podílet částkou 20 000 korun na zakoupení nového přístroje na testování Covid-19. Tento přístroj pomůže výraznému navýšení kapacity odběrového místa v Litomyšlské nemocnici. Do sbírky mohou přispívat firmy i soukromé osoby. Více informací najdete na odkazu: https://nadace.litomysl.cz/.

Jedno z výše zmíněných uvolnění výrazně ovlivní také provoz městského úřadu, který bude od pondělí 20. dubna zpřístupněn veřejnosti v běžných úředních hodinách, ale pouze po předchozí telefonické domluvě s příslušným úředníkem. Dovoluji si Vás požádat, abyste i nadále upřednostňovali telefonické nebo písemné vyřizování svých záležitostí a zvážili neodkladnost osobního jednání na úřadu.
V souvislosti s tím připomínám oznámení MěÚ, že byly zrušeny všechny sankce (pokuty) za pozdní úhradu všech místních poplatků, pokud budou zaplaceny nejpozději do 30. června 2020. Nebudou pokutovány ani pozdní úhrady nájmu z bytových i nebytových prostor města, pokud toto zpoždění nepřesáhne 90 dnů. Město Česká Třebová je připraveno vstřícně projednávat konkrétní případy individuálně. Zároveň hledáme možnosti, jak pomoci živnostníkům a podnikatelům.
Ačkoliv se nyní zdá, že se situace v naší zemi postupně uklidňuje, pěkné počasí, sluníčko, teplo, to vše svádí k tomu, abychom sundali roušky, setkávali se s přáteli, ale prosím, dodržujte i nadále všechna doporučená bezpečnostní opatření. Jedině tak společně předejdeme případnému zhoršení epidemiologické situace, které by vedlo k opětovnému zpřísnění zmiňovaných bezpečnostních opatření.
Děkuji Vám.
Magdaléna Peterková