ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Nějaké nedokonalosti by se jistě našly, ale obecně je asi možné říct, že obyvatelé města se za podobu svého centra a jeho okolí stydět nemusí. Ba naopak, loni v květnu byl otevřen nový park v sousedství kostela Nanebevzetí Panny Marie, jehož realizaci ocenil i Národní památkový ústav Pardubice. “Titul Historické město roku je každoročně udělován za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městské památkové rezervace a městské památkové zóny. O vítězi krajského kola rozhodla odborná komise. Vítězné Ústí nad Orlicí postupuje do celostátního kola,” sdělila OIK TV mluvčí NPÚ Pardubice Jana Řehounková. “Dlouhodobě město Ústí nad Orlicí realizuje projekty v rámci Programu regenerace městských památkových zón a center. Když jsme v loňském roce dokončili revitalizaci vlastního centra, což znamená, že se nám podařilo dokončit park u kostela, tak jsme opravdu byli viditelní,” okomentoval zisk ocenění starosta města Petr Hájek.

Viditelně prokoukl nejen prostor, kde byl rozmístěn mobiliář, instalováno veřejné osvětlení a upravena zeleň, ale vznikla zde také meditační kaple Jana Pavla II., která nahradila dřívější márnici.

Všechno je výsledkem dlouhé cesty. Město totiž o zřízení parku v tomto místě usilovalo 110 let. Nakonec se společné dílo za přibližně 18 milionů korun podařilo zrealizovat. “Díky synergii jednotlivých partnerů, ať už to bylo město, občané města, děkanství, potažmo Ministerstvo kultury i Pardubický kraj, který se na akci finančně spolupodílel, se nakonec ta cesta zhmotnila v ten park,” uvedl starosta Hájek.

Za vítězství v krajském kole přibyla do městského rozpočtu stotisícová finanční odměna. Tyto prostředky by mohly nastartovat další záměr. “V tuto chvíli chceme připravit projekt, který by na park u kostela navázal parkem u Roškotova divadla, Roškotovo divadlo, národní kulturní památka, 100 tisíc je v tomto prostoru kapka v moři, ale zaplať pánbůh za ně,” řekl Petr Hájek.

O další peněžní prémii ve výši jednoho milionu korun se Ústí nad Orlicí bude ucházet v republikovém kole, které je naplánováno na březen.