ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Mateřská škola Na Výsluní má novou fasádu, zateplení střechy a pláště budovy. Záměrem těchto úprav je snížení nákladů na vytápění. Změny se dotkly také interiéru. “Uvnitř objektu byla instalovaná vzduchotechnika s rekuperací, vybudovaná je nová plynová kotelna.  Původní akumulační kamna se nahradila ústředním topením,” sdělila OIK TV referentka odboru rozvoje města Městského úřadu Ústí nad Orlicí Milena Fiedlerová.

O náklady se město podělilo se státem. “Celá stavba stála 12 milionů korun, přičemž Ministerstvo životního prostředí na tuto stavbu přispělo dotací 3 miliony 291 tisíc korun,” vyčíslila Milena Fiedlerová.

Proměnou viditelnou na první pohled prošla také Mateřská škola Pod Lesem, která má novou fasádu. V původní budově byly pořízeny nové rozvody inženýrských sítí. Opravena byla sociální zařízení. Modernizací prošly kuchyň a jídelna. Možná nejvýraznější změnou je přístavba, díky níž se zvýší kapacita zařízení. “V přístavbě je nově umístěn hlavní vchod do školky, šatničky pro děti. V prvním a druhém nadzemním podlaží jsou herny a ložnice pro děti,” uvedla referentka odboru rozvoje města Milena Fiedlerová.

Vše zmiňované odčerpalo z městského rozpočtu téměř 8,5 milionu korun. “Změna je obrovská, změna je velká a už se těšíme až tyhle velké, krásné prostory budeme moct zabydlet,” řekla ředitelka MŠ Pod Lesem Iva Vávrová.

Obě stavby za přibližně 20 milionů korun jsou prakticky dokončeny. Nedodělky budou odstraněny tak, aby byly školky připraveny na začátek nového školního roku v plné kráse.