ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Na závěrečném zasedání roku se sešli orlickoústečtí zastupitelé. Projednali poslední letošní rozpočtovou změnu, schválili hospodaření v provizoriu a záměr města k dopravní situaci na ulici T. G. M. vrátili na samý začátek. Nejprve zastupitelé projednali souhrn majetkoprávních úkonů, jejichž součástí bylo mj. zřízení Správy lesů města a výpověď společnosti, starající se o městské nemovitosti. Vše proběhlo v rámci organizační změny, díky které chce radnice lépe spravovat svůj majetek.

Blok finančních věcí pak přinesl rozpočtové změny v celkové výši 1,2 milionů korun a rozhodnutí ponechat výši poplatků za odpad ve výši roku 2013, tedy na 550 korunách na osobu a rok. Do příštích měsíců pak město vstoupí s rozpočtovým provizoriem. Projednán byl rovněž Komunitní plán města. Ten stanoví rozvoj sociálních služeb do konce letošního roku a podle předsedy řídící skupiny je stále aktuální. Po souhlasu zastupitelů bude jeho platnost o rok prodloužená a nový plán bude zpracován až na léta 2015 – 2018.

Na řadu přišly také prezentace, a to k rozšíření městské památkové zóny a dále dopravní studie ulice T. G. Masaryka. Ta počítá s kruhovým objezdem u Bubeníka a obráceným zjednosměrněním. Vyjednanou vůli obyvatel, nechat průjezdnost v původním směru, ale zastupitelé nepodpořili. Po živé diskusi zastupitelů ke kvalitě nebo spíše nekvalitě nových povrchů silnic po opravě kanalizace se zastupitelům rovněž zodpovídal zástupce investora Václav Knejp.