ČESKÁ TŘEBOVÁ – Nový strategický plán zaměstnává českotřebovskou radnici. Určit má, v jakých oblastech a kam se bude město příštích 20 let rozvíjet. Zatím je plán ve fázi příprav. Hotový by ho měli dostat zastupitelé ke schválení na konci září roku 2014. Starý plán dovedl město do roku 2013.

Jak se ho povedlo naplnit, se nyní vyhodnocuje. Zároveň město stanoví nové dlouhodobé priority. Tým odborných spolupracovníků i zpracovatele zaplatí z 85 % již získaná dotace ve výši 1,082 milionů korun. Samotná příprava plánu má podle Karla Švercla několik etap. V té první jde především o stanovení oblastí, na jejichž rozvoj se plán zaměří, a rozvržení priorit, které k tomuto rozvoji povedou. Proti předchozímu plánu by to měla být hlavně doprava, rozvoj bydlení a školství. Nad vším bude bdít již jmenovaná 14členná Komise pro strategii.

Odborná firma, vzešlá z výběrového řízení na zhotovitele, pak vše zpracuje do jednoho celku tak, aby mohl být budoucí rozvoj města do prázdnin předložen k veřejné diskusi. Teprve po zapracování získaných podnětů dostane nový Strategický plán města k projednání zastupitelstvo. Zabývat by se jím mělo na svém zasedání v září roku 2014 tak, aby město mohlo ještě do konce roku zažádat o případné dotace.