ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Na začátku listopadového jednání zastupitelstva byl představen Tomáš Kopecký, nový vedoucí odboru životního prostředí. Na zastupitelstvu měl premiéru, na funkci nastoupil od 1. listopadu. Poté už se zastupitelé věnovali majetkoprávním a finančním záležitostem. Z těch jako nejdůležitější vyplynulo poskytnutí dotace 200 tisíc korun na nákup lékařského vybavení pro Orlickoústeckou nemocnici.

Zastupitelé dar podpořili všemi 21. přítomnými hlasy. Druhou schvalovanou dotací bylo 447.700 korun pro římskokatolickou farnost, a to jako záruka na budoucí dotaci, která má pomoci opravit farské zahrady. Přestože ji má v nejbližší době následovat Smlouva o spolupráci na využití areálu, zastupitelé nebyli zcela přesvědčeni o potřebnosti této dotace. I když nakonec poskytnutí příspěvku většinou hlasů schválili, podmínili výplatu peněz dodatečným seznámením se s již hotovou studií projektu. Diskuse pak řešila to, co město v současné době nejvíce trápí, a to rozbité komunikace po opravě kanalizace a dále kvalita povrchu, kterým se již hotové úseky vyspravují.

Podle místostarosty Ešpandra padaly podobné připomínky na adresu zhotovitele i na nedávném setkání obyvatel s vedením radnice a bylo řečeno, že některé výkopy budou jen provizorně vyspraveny. Podobu opravy pak místostarosta zastupitelům přetlumočil. K poslednímu letošnímu jednání se orlickoústečtí zastupitelé sejdou v pondělí 9. prosince.