LANŠKROUN – Velká zasedací místnost Městského úřadu v Lanškrouně se stala dějištěm jednání zastupitelstva města zejména o nové poliklinice. Jednání se zúčastnilo dvacet z jednadvaceti zastupitelů. Na úvod složila slib nová zastupitelka za Demokratické fórum Iva Skalická.

Dle zúčastněných se dal předpokládat větší zájem veřejnosti. Zvolený prostor velké zasedací místnosti však nedisponuje dostatečnou kapacitou, ačkoli se v něm zasedání již v minulosti konala. “Přestože rada a pan starosta věděli, měli avizováno, že se zúčastní široká veřejnost, protože poliklinika je otázka, která zajímá všechny lidi tady ve městě, tak svolali zastupitelstvo do těchto malých, nevhodných prostor. A já se domnívám, že to bylo úmyslně,” sdělil OIK TV Jiří Kráčmar. “Já jsem reagoval na jejich požadavek svolat zastupitelstvo v nejbližší možné lhůtě. Bylo mi sděleno, že na zámku dnes není volno, a proto jsme použili tuto malou zasedací místnost. V opačném případě bychom použili zámek,” okomentoval Radim Vetchý.

Před schválením programu bylo navrženo opozicí zrušení zasedání a jeho znovusvolání do jiného prostoru. Opozice koalici nepřehlasovala, a tak se v jednání pokračovalo. “Co se týče svolání na toto nevhodné místo, jsem naprosto z toho velmi nespokojenej. Připadalo mi to, že to bylo velice účelový. Připadalo mi to, že to bylo nevhodný pro ty starší lidi, kteří tady několik hodin stáli a mačkali se,” řekl nám Jindřich Marek. Příchozí z řad nejen lékařů, ale i široké veřejnosti stáli po obvodu celé místnosti. Zaplněná byla i chodba. “Nebylo to úplně příjemné, ale neměli jsme na výběr, nemohli jsme změnit už to místo, o které nás žádala opozice. Chtěli jsme jí vyhovět, ale zákon říká, že místo lze změnit nebo o místě máme informovat alespoň 7 dní dopředu,” dodal Radim Vetchý.

Vládnoucí Lanškrounské fórum spolu s koaličními partnery od roku 2015 pracuje na projektu výstavby nové polikliniky na stávajícím místě. Opoziční Demokratické fórum přišlo s řešením postavit novou budovu v areálu někdejšího autodružstva. Obyvatelé města a zastupitelé se rozdělili na dva tábory. Jedna strana chce polikliniku na stávajícím místě a pokračovat v rozjetém projektu. Zatímco druhá strana je pro posouzení možnosti ji mít jinde. “Samozřejmě ten studiový návrh by se musel dopracovat do nějaké studie, abychom měli co porovnávat a je překvapením, že jedna strana nechce vůbec nic vidět, nic znát o tom novém návrhu. Tvrdošíjně a úporně si stojí za tím svým,” okomentoval dění Jiří Kráčmar. Příchozí si mohli prohlédnout prezentace od obou stran a vyslechnout si jejich argumenty. Vládnoucí koaliční Lanškrounské fórum přizvalo i architekta. Pro zvážení možnosti výstavby nové budovy v areálu autodružstva byli i někteří z přítomných lékařů. “To mě mrzí nejvíce, protože všichni lékaři byli informováni o projektu městské polikliniky na ulici Svatopluka Čecha, byli informováni o etapizaci, o těch potížích, které to může přinést,” řekl Radim Vetchý.

Opoziční návrh, dle kterého by se měla vytvořilt studie, aby ji bylo možné porovnat s původním projektem, byl smeten ze stolu. “Je mi strašně líto, že vedení města to zpolitizovalo, a že vlastně nepřemýšlelo o tom návrhu, a že ho zavrhlo dříve, než jsme jim ho odprezentovali,” dodal Jindřich Marek. Starosta města a většina zastupitelů dali zelenou další činnosti na projektu přestavby polikliniky na stávajícím místě, a to především pracemi spojenými se zadávacím řízením na dodavatele stavby. “Kroky byly učiněny, investováno bylo mnoho prostředků, bylo to někde okolo částky pět milionů a nemyslím si, že Lanškroun může dále čekat až přistaví novou polikliniku. Podle mě je třeba rozhodnout a začít stavět,” vysvětlil Radim Vetchý.

Toto zasedání zastupitelstva bylo rozpuštěno až po půlnoci. Další je naplánované na prosinec.