ČESKÁ TŘEBOVÁ – Také ve městě s kohoutem ve znaku dospěla povolební vyjednávání do zdárného konce. Ten včera ve večerních hodinách vyústil v podpis koaliční dohody. Zástupci KOALICE PRO ČESKOU TŘEBOVOU, ČSSD s nestraníky pro Českou Třebovou, ODS a 27 statečných budou v zastupitelstvu disponovat sedmnácti ze sedmadvaceti mandátů. Do funkce starostky bude navržena Magdaléna Peterková. “Stát se první starostkou ve městě je úžasný pocit, ale přesto se to ve mně všechno zmítá, protože za tím krásným pocitem vidím i obrovskou práci, zodpovědnost a ta mě vrací zase nohama na zem,” sdělila OIK TV Magdaléna Peterková.

Lídryně kandidátky KOALICE PRO ČESKOU TŘEBOVOU by měla krom zákonných povinností spravovat školství, sociální oblast a zdravotnictví. O náplni své práce už mnoho tuší také uvolnění místostarostové. Jak Dalibor Zelený z ČSSD, tak Josef Kopecký z ODS. “Co se týká gescí, které mně na základě koaličních jednání připadly, kromě dopravy a silničního hospodářství jsou to investice, informatika a řekněme oblast veřejných zakázek, protože to jsou věci, se kterými jsem se ve své manažerské praxi poměrně slušně seznámil,” uvedl Dalibor Zelený. “Co se gescí týče, o čemž jsme se samozřejmě bavili, ale není to nijak posvěcené, tak měl bych mít na starost majetek města, životní prostředí, péči o živnostníky a drobné podnikatele, potom kulturu a sport a samozřejmě jednu z městských společností,” řekl Josef Kopecký.

Václav Cempírek, zástupce posledního článku ve čtyřkoalici, prozradil, čím by mělo přispět hnutí 27 statečných: “My jsme si do toho programu dali, aby všichni jsme se vůči sobě chovali korektně, slušně. Proto město chceme hlavně stabilizovat mladé lidi, aby neodcházeli.”

K tomu by možná mohlo dopomoci naplnění společných priorit. “Shoda byla v tom, že je třeba hledat vhodné pozemky pro rodinnou výstavbu, startovací byty. Chceme vytvořit harmonogram oprav místních komunikací a chodníků. Chceme dále modernizovat školky, školy. Další zařízení,” vypíchnula některé cíle kandidátka na starostku města Magdaléna Peterková.

Koaliční partneři usilují o to, aby se ustavující zasedání nového zastupitelstva města uskutečnilo ve středu 31. října.

Příloha k článku OIK TV – Koaliční smlouva a Koaliční program (zdroj: Českotřebovský zpravodaj)