ČESKÁ TŘEBOVÁ, ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Že se do školy těší ti, co ji ještě nepoznali, o tom není pochyb. Prošli jsme tím všichni a záleželo na osobnosti pana nebo paní učitelky, jak nás dokázali k dalším školním povinnostem motivovat.

Dnešní prvňáčci mají těšení o to lepší, že s nimi poprvé do školy mohou i rodiče. Těší se i děti, které už mají prvních několik tříd za sebou a jsou ještě dychtivy nového poznání. Ti, co jsou ještě jinak zaměstnaní, se většinou netěší. Důvodem bývá frekvence tréninků, schůzek a hodin navíc v mimoškolní činnosti. Zlom přichází při přechodu na jiný stupeň či typ školy. Tam bývá lákadlem očekávání z nepoznaného, noví učitelé či budoucí kolektiv. S postupujícím věkem většinou berou náctiletí školu jako menší či větší nutné zlo, které ale stojí za to přetrpět například kvůli vybraným učitelům, kamarádům nebo zajímavým předmětům.

Sečteno podtrženo, i v době mobilních telefonů, internetu a počítačů se děti do školy většinou těší. A nepobudou si tam dlouho. První oddech ve formě jednodenního volna je čeká už 28. září a od 25. října mají podzimní prázdniny.