LANŠKROUN – V rámci projektu “Už se sám nebojím” navštívili zástupci lanškrounské policie druháky z místních základních škol. Dopravně bezpečnostní projekt byl rozdělený do čtyř výukových bloků. Náplní druhé společné hodiny policistů z obvodního oddělení a dětí ze Základní školy Bedřicha Smetany bylo vlastní bezpečí a šikana. “Kdy jsme vlastně dětem vysvětlovali, jak by se měly chovat jednak ve škole, tak i doma. Co se týče třeba kontaktu s cizí osobou. Pak k samotnýmu tématu šikany,” přiblížil garant projektu Jiří Klein, PČR Lanškroun.

Druháci si s policisty část hodiny povídali o zkušenostech s krádežemi či napadáním spolužáků. Také si připomněli, jak se mají chovat, když jsou sami doma nebo, když se venku setkají s cizí osobou. “Že vždycky, když nás někdo chce nalákat do auta, tak vždycky třeba utíkáme někam na náměstí za lidma,” zapamatoval si jeden žák. Policisté vytváří různé modelové situace. “Kdy se děti aktivně zapojí a můžou si vyzkoušet vlastně ty situace, se kterými se můžou setkat každý den,” řekl Jiří Klein. Průběžně děti dostávaly i různé pracovní listy a nechybělo ani vyprávění pohádky na téma šikany. Každé dítě zaujalo jiné téma. “Líbilo se mi jako, když jsme plnili ty úkoly a hodně se mi líbila ta pohádka.” “Mě se líbila nejvíc ta pohádka a ten jezevec, jak tomu klukovi pomáhal.” “Asi ty úkoly se mi nejvíc líbily a probírali jsme šikanu.” “Taky ty úkoly a probírali jsme to, jak se máme o sebe starat.” Pozitivní názor na projekt má i jejich učitelka Lidmila Pluhařová. “Je výborný. Líbí se nám i dětem. Myslíme si, že je optimální pro druhé třídy, protože děti se ještě nebojí zeptat, nebojí se mluvit, aktivně plní úkoly, zapojují se do programu a těší se na další setkání s policií.”

Během výukových bloků se děti postupně seznámí i s prací policistů nebo s bezpečností na silnicích. “Vyrazíme s dětmi do města a projdeme s nimi běžnou cestu do školy, kdy jim vlastně ukážeme ta riziková místa tady ve městě, jako jsou přechody pro chodce nebo různé křižovatky a různé nástrahy v dopravě, se kterými se můžou potkat,” dodal Jiří Klein. Součástí projektu je také výtvarná soutěž, kdy měli žáci namalovat obrázek vztahující se k prodiskutovaným tématům. Výkresy mají být vystaveny v dubnu v prostorách radnice.