LANŠKROUN – Kulturní dům by měl zanedlouho sloužit občanům Lanškrouna k různým společenským akcím. Dalším důležitým mezníkem ve stavbě je dobře vyřešit akustiku prostoru. Většina vnitřních prostor nové přístavby se nějakým způsobem dotýká akustiky, ať už to jsou stěny, strop či hlediště. Některé plochy jsou pro zvuk odrazivé, pohltivé a jiné mají různě členitý povrch.

Prostor bude řešen mimo jiné i speciálními prvky. “Jako jsou válce na stěnách, které budou otáčivé a bude se tam dát měnit akustika, dá se říct skoro za provozu. Akustika s dozvukem pro mluvené slovo a potom s dozvukem pro koncertní sál,” řekl Radim Vetchý. Součástí sálu bude i akustická mušle v prostoru jeviště. “Jsou tam samozřejmě prvky pro elektroakustiku, jsou tam konzole na reprobedny, což je standard,” dodal Radim Vetchý. Dále se ve druhém podlaží nachází malý sál se speciálním stropem a obkladem stěn. Jeho využívání je v plánu zejména pro malé a komorní příležitosti. “V sále jsou také dvě akustické rolety, které budou dělit prostor, akusticky, na menší části, tak aby třeba i menší koncerty byly dobře ozvučené,” doplnil Radim Vetchý.

Multifunkční sál má nabízet široké možnosti využití. Cílem akustiky “na míru” je, aby měl prostor parametry zejména pro náročnější poslech hudby. Díky tomu má splnit požadavky i pro divadla či koncerty.