ČESKÁ TŘEBOVÁ – Město Česká Třebová jakožto zřizovatel místních základních škol, ve spolupráci s MAS Orlicko, přistoupilo k realizaci projektů v rámci zkvalitňování výuky. Díky získané dotaci se Základní škola Nádražní může pyšnit třemi zrekonstruovanými učebnami.

Změny se týkaly učeben přírodopisu a zeměpisu, výpočetní techniky a cizích jazyků. Ta jazyková se změnila nejvíce. “Máme tam kruhové stoly a jeden čtvercový kvůli prostoru a žáci sedí, tedy ne v klasických lavicích, ale dokola,” popsal Radim Kolář. Mají před sebou notebooky s připojením na internet, takže se mohou učit online. Tak jako ve všech nově vybavených třídách se i v jazykové učebně nachází nový hygienický koutek, nábytek a stahovací zastínění na oknech. Do učebny přírodopisu a zeměpisu navíc byly doplněny i učební materiály. “Tam jsme nakoupili i hodně vycpanin, ukázkového materiálu, hornin, minerálů, tabulí a k tomu zase samozřejmě nábytek, zastínění, projekční techniku,” řekl Radim Kolář. Na řadu se dostala i učebna výpočetní techniky. “Kde jsme komplet vyměnili veškeré počítačové vybavení, to znamená, že je tam tuším 24 počítačů, které jsme vyměnili,” sdělil nám Radim Kolář. Také tam přibylo nové elektrické projekční plátno.

“Tyto tři učebny jsou zrekonstruovány a připraveny k výuce a zhruba ty náklady činily 2 miliony 300 tisíc a na tom asi nejpěknější byla ta dotace neboť činila 95% z uznatelných nákladů,” dodal Karel Švercl.

Město spolu se školou využilo poslední výzvy podzimní vlny MAS Orlicko k získání financí z dotačního programu Zkvalitňování infrastruktury základních škol i na další rekonstrukci. “Připravili jsme a budeme podávat žádost na další část v rámci tohoto dotačního titulu a tím bude rekonstrukce dílen,” prozradil Karel Švercl. Prostor nynější dílny má být rozdělený na dvě části, jedna má být čistě pracovní a druhá část se má proměnit v takzvané “počítačové pracoviště”, kde se plánuje pořízení i 3D tiskárny. “Dílny byly nebo jsou u nás exkurzí do minulého století a my chceme přizpůsobit tu dílnu současné době,” vysvětlil Radim Kolář. Současné koryto nahradí umyvadla, vymění se podlaha, pořídí se šicí stroje a nové ponky. Tím by se měla posunout výuka rukodělných činností na škole kupředu.