LANŠKROUN – Lanškrounská Městská knihovna momentálně prochází opravami! I když je knihovna stále v provozu, s nadsázkou se dá říci, že momentálně do ní chodí více stavebních dělníků, než čtenářů. To by se mělo změnit na konci září.

Městská knihovna, která ve svých útrobách skýtá na 70 tisíc různých titulů je již několik měsíců obestavěná lešením. Samotným příznivcům literatury, kteří do knihovny chodí, to prý ale žádné velké komplikace nezpůsobilo. Současná oprava budovy knihovny podle ředitelky Lindy Netušilové vůbec nezasáhla do provozu, takže jak oddělení pro děti, tak pro dospělé fungovalo přes léto bez omezení. “Proběhla už rekonstrukce oken a nyní probíhá oprava fasády a rekonstrukce střechy. Okna byla dokončena již v květnu, a co se týká té fasády a střechy, začali na přelomu června a července a budou dokončeny do konce měsíce září,” objasnil Lukáš Pražan z Odboru investic a majetku MěÚ Lanškroun.

Rekonstrukce budovy s sebou ale samozřejmě přinesla i nepříjemnosti. Návštěvníci musí procházet staveništěm, kde jim cestu “zpříjemňují” pracovní stroje a materiál. Na místě také probíhají pravidelné kontrolní dny, při kterých podle Lukáše Pražana z Odboru investic a majetku nebyla zatím objevena nějaká zásadní chyba. “Všechny ty tři zakázky stojí něco málo přes 5 mil. bez DPH, v současnosti to hradí město, ale je zde příspěvek necelé dva miliony z Ministerstva kultury,” sdělil Lukáš Pražan z Odboru investic a majetku MěÚ Lanškroun.

Pokud nenastanou žádné komplikace, tak by lešení mělo zmizet na konci září. V příštích měsících nebo letech bude ale Městskou knihovnu pravděpodobně ještě čekat oprava stropu v oddělení pro dospělé čtenáře.