LANŠKROUN –  Do září tohoto roku  by se lanškrounská Městská knihovna měla dočkat nového stropu v  druhém nadzemním podlaží. Plánována je výměna stávajícího poškozeného dřevěného stropu o ploše zhruba 230m². Návštěvníci se ale o bezpečnost bát nemusí.

Město Lanškroun mělo původně v plánu provést pouze výměnu krytiny na památkově chráněné budově Městské knihovny. “V průběhu projektové přípravy výměny krytiny vzniklo určité podezření na možné problémy se stropní konstrukcí a při provedení sond se toto podezření potvrdilo,” řekl Jiří Zatloukal, referent Odboru investic a majetku.

Při kontrole byl zjištěn havarijní stav stropů nad oběma odděleními knihovny. S ohledem na rozsah poškození, jak hnilobou, tak napadení dřevomorkou bylo nakonec rozhodnuto o kompletní výměně stropu. Při návštěvě si nyní nelze nevšimnout podpěrných dřevěných konstrukcí.

Výměna se týká části budovy, ve které je oddělení pro dětské čtenáře, proto bude nutností vystěhovat celý knižní fond pro děti. Větší část bude přestěhována do čítárny periodik, která je v prvním patře. Knihy, které se nevejdou, budou muset zůstat uloženy v krabicích.

Dospělé čtenáře oprava omezí pouze minimálně, do budovy budou chodit služebním vchodem. Knižní fond bude ale stále dostupný. Město vyhlásilo výběrové řízení na zhotovitele stavby do kterého se přihlásila jediná stavební firma. “Celá akce by měla přijít na 3,8 mil. korun. Máme rozpočtově i smluvně určitou finanční rezervu pro krytí nepředvídatelných nákladů,” sdělil OIK TV Jiří Zatloukal, referent Odboru investic a majetku.

V letních měsících bude provoz pouze částečně omezen stejně jako v minulých letech.