ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Pokud svůj volný čas rádi trávíte sledováním nejen zpravodajství OIK TV, bydlíte v rodišti Jaroslava Kociana a patříte ke klientům místní kabelové televize, je tento příspěvek určen právě Vám. Dozvíte se totiž, že Váš poskytovatel televizního vysílání plánuje úpravu v šíření signálu. “Změna spočívá ve změně modulačního profilu na vyšší modulační profil qam 256. Čili dojde k navýšení jednoho multiplexu zhruba o 10 Megabitů,” uvedl technický manažer Kabelové televize CZ Miroslav Roškanin. “Pro diváka to znamená přeladit si jeho přijímač, ať už televizi, nebo set-top box, na nový modulační profil. Veškeré parametry může získat na našich internetových stránkách,” sdělil OIK TV jednatel společnosti Kabelová televize Ústí nad Orlicí Pavel Marek.

Popisovaná reforma ale nezasáhne všechny diváky. “Týká se to vlastně abonentů kabelové televize, kteří dneska přijímají přijímačem DVB-C. Čili ti, kteří přijímají v DVB-T, ti nemusí nic dělat, zůstane vysílání stejné,” doplnil technický manažer Kabelové televize CZ Miroslav Roškanin.

Zvýšení datové propustnosti koaxiální sítě přinese rozšíření programové nabídky. “V té vlastně nejlevnější dostane zhruba o 14 programů více, včetně HD programů. V té potom o něco dražší, tak tam to bude zhruba o 30 programů více,” dodal jednatel společnosti Kabelová televize Ústí nad Orlicí Pavel Marek.

Každá mince má však dvě strany. Za “více muziky” si zákazníci připlatí. “Od 1. září jsme vlastně nuceni na základě vzrůstajících nákladů na provoz našich služeb reagovat. Musíme zdražit,” řekl Pavel Marek.

K přechodu na nový modulační profil dojde 13. srpna v dopoledních hodinách.