Otevření veterinárně zemědělského centra v Lanškrouně. | foto: Luboš Kozel

LANŠKROUN – Veterinárně zemědělské centrum otevřeli minulý týden ve městě Lanškrouně. Jako součást Školního statku bude sloužit studentům Střední zemědělské a veterinární školy. Zatím je tam ustájen strakatý skot, v budoucnu bude i dojírna.

Základ těmto moderním prostorám dala konírna z konce 19. století a dále stáj ze 70. let minulého století, jejichž přestavbu v nákladech zhruba 18 milionů korun podpořili Evropská unie a Pardubický kraj. Celý komplex dostal název Veterinárně zemědělské centrum a slavnostně byl uveden do provozu ve čtvrtek 27. září. Přítomni byli pozvaní hosté, pedagogové i studenti školy. V duchu tradic zemědělství a venkova nechyběla u otevření nových prostor zvířata, o hosty se staraly krojované hostesky a podával se chléb se solí.

Na nové chlévy čekala škola řadu let. Vybudovat se je podařilo díky projektu modernizace školního statku, který přinesl také nové laboratoře s veterinárním zázemím. Ty dosud v objektu školy chyběly a studenty nutili jezdit vykonávat praxi jinam. Zároveň se zpřístupněním nových objektů otevřela škola své dveře všem současným i potenciálním zájemcům o studium.