ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Je tady dobrá zpráva pro rodiče žáků ze základní školy Komenského, Střední školy zdravotnické a Gymnázia v Ústí nad Orlicí. Ředitelům se podařilo sladit rozvrhy tak, aby se všichni mohli stravovat v bývalé jídelně Okresní správy sociálního zabezpečení.

Oproti původnímu plánu, kdy měla jídelna fungovat v nových prostorách už od začátku školního roku dojde ke zdržení. Stavební práce by měly být dokončeny v závěru října, aby tak o podzimních prázdninách mohlo dojít k přesunu. Do té doby se žáci budou stravovat ve stávajících prostorách jídelny v ulici Tomáše Gariqua Masaryka. Realizace projektové dokumentace totiž ukázala, že je potřeba řešit více věcí, se kterými se nepočítalo. To upřesnil starosta města Ústí nad Orlicí Petr Hájek: “Například nová kotelna, vybavení kotelny, nová vzduchotechnika, nový nákladní výtah, bohužel se zjistilo, že je potřeba zrekonstruovat nebo spíš vybudovat nový lapoun tuku.” Tyto skutečnosti ovlivnily cenu zakázky, která je v tuto chvíli plně hrazena z rozpočtu města Ústí nad Orlicí. “Ve výběrovém řízení byl vybrán dodavatel, který nabídl nejvýhodnější cenu, ta cena je bohužel poměrně vysoká, jedná se cca o 10 milionů korun,” uvedl starosta města Petr Hájek.

Žáci ze Zdravotnické školy a Gymnázia se nemusí bát, že se budou v nové jídelně kvůli nižší kapacitě stravovat příliš brzy nebo naopak příliš pozdě. “Samozřejmě došlo k drobným úpravám rozvrhu hodin tak, aby nám ve stravovacím provozu nevznikala hluchá místa nebo naopak přetlak co se týká studentů, já věřím, že ta změna, která je drobná nebude přítěží pro naše studenty a že se s ní vypořádají,” doplnil tiskový mluvčí Pardubického kraje Dominik Barták.

Zprovozněním jídelny to ale nekončí. “Budeme celkem logicky požadovat po Pardubickém kraji finanční dotaci, nemyslím si, že by to měla být dotace investiční, protože na to Pardubický kraj celkem logicky slyšet nebude, ale budeme požadovat, aby se kraj podílel na úhradě nájmu,” nastínil další kroky starosta města Petr Hájek. Podle tiskového mluvčího Pardubického kraje k těmto jednáním prozatím nedošlo: “Oficiální jednání s naším odborem školství se v tudlendstu chvíli nevedou.”

I přes navýšení částky by měla být tato varianta levnější než oprava stávajících prostor.