ČESKÁ TŘEBOVÁ – Českotřebovská tradiční Jabkancová pouť má za sebou 58. ročník. I letos se sešli milovníci placek z brambor u Rotundy svaté Kateřiny, aby ochutnali místní specialitu. Jabkancové poutě sahají daleko dál než jen o padesát osm ročníků zpět. “Tradice novodobých Jabkancových poutí sahá do poloviny 20. století a vlastně navazuje na tu tradici Svatokateřinských poutí, kdy poutníci přicházeli na svátek svaté Kateřiny a vlastně k Rotundě svaté Kateřiny pomodlit se,” přiblížila historii Jana Voleská.

Na pouť se sjely davy lidí zejména proto, aby vyhlášenou pochoutku ochutnali. “Jsou samozřejmě typické pro Českou Třebovou, ale jejich přípravu v různých jiných variantách známe i z okolních obcí. Je to vlastně příprava velmi chudého a prostého jídla z typické plodiny, která zde roste a to jsou brambory,” dodala Jana Voleská. Za celý den se zpracovalo deset metráků brambor, sto dvacet kilogramů tvarohu a po čtyřiceti kilogramech másla, cukru krupice a cukru moučky. Dle slov vedoucí pořádajícího spolku Evy Motyčkové je možné, že sucho v letních měsících změnilo strukturu brambor, proto šla výroba placek pomaleji. Příští rok by měly být Jabkance z jiného druhu brambor. “Naši odrůdu, ze které jsme léta Jabkance dělali, tak už nebudou mít. Ale dali nám ve Sloupnici brambory, který by to mohly nahradit, abysme to vyzkoušeli. Takže po Jabkancích je hnedka vyzkoušíme a doufáme, že z nich ty jabkance půjdou taky tak, jak šly z těch, který jsme používali,” vysvětlila Eva Motyčková.

Někteří příchozí akci navštěvují pravidelně, jiní tu byli poprvé. “Já jsem ty jabkance chodila i prodávat, dělat, takže jako sem chodím každej rok.” “Já jsem Třebovák a odstěhovanej pryč, takže jsem tady po spousta letech poprvé zase.” “Protože jsem nikdy na Jabkancové pouti nebyla a chtěla jsem vědět co to je.” “Na jabkanec no a podívat se a na pana Faltuse a na program.” “Byli jsme tady už asi 3x, ale fronty jsou strašně dlouhý.” “No jabkance jsou suprový, ty nám chutnaj každej rok. Jsme tady dlouho nebyli, dneska jsme se přijeli podívat, ale opravdu se to tady vždycky vyvede.” Dlouhé fronty naznačovaly, že se i letos po jabkancích jen zapráší. “Nikdy nám nezbydou, vždycky nám chyběj, ale nemůžeme zvýšit počet, protože opravdu ty holky tady stojej dvanáct hodin, takže toho maj dost. Zvyšujeme až na jubilejní,” řekla Eva Motyčková.

Součástí akce byl i doprovodný program. Po celý den lidé mohli navštěvovat rozmístěné prodejní stánky. Kulturní program zahájil imitátor Václav Faltus. Následovalo tradiční hlášení policajta a paní purkmistrové. Na řadu přišli Jabkancoví umělci a prostor dostala i kapela Šutr.