ČESKÁ TŘEBOVÁ – Letošní Jabkancová pouť se konala v sobotu 17. listopadu. Pro většinu pořadatelského týmu ale sváteční den začal velmi brzy a navíc pracovně. Přibližně stovka lidí se totiž v rámci 52. ročníku podílela na přípravě jabkanců a kulturního programu akce. Každoročně se do prodeje dostane přibližně 6000 jabkanců.

K výrobě takového množství je nutné mít dostatek materiálu, především brambor a tvarohu. K bezproblémovému uspokojení chuťových zážitků návštěvníků je rovněž zapotřebí sehranost všech složek výrobního týmu. Ten pracuje téměř na manufakturním principu, neboť každý jednotlivec má přesně stanovený úkol. Než se hotový jabkanec dostane ke spotřebiteli, musí projít několika výrobními fázemi. Konkrétně se jedná o mletí, tlučení, vyvalování a pečení.

Na konci celého procesu stojí hodnocení chuťových buněk konzumenta. Ten, kdo neměl chuť na jabkance, si mohl vybrat z široké nabídky prodejců jarmarečního zboží. Vrcholem bylo ale pro značnou část návštěvníků vystoupení hudebních skupin a ostatní kulturní produkce. Převážně o hudbu se v hlavním programu postarala skupina Medvědi. Nechyběly však ani krátké humorné skeče a scénky z dílny tzv. Jabkancových umělců. Ti divákům nabídli novinky a komentáře k aktuálnímu dění. Poté znovu převzala štafetu skupina Medvědi, aby celý program akce, jejíž další ročník se uskuteční opět na podzim příštího roku, uzavřela.