ČESKÁ TŘEBOVÁ – V České Třebové u rotundy svaté Kateřiny proběhla jubilejní 55. Jabkancová pouť. Tato pochoutka přilákala nejen místní obyvatele, ale také turisty, kteří ještě jabkance nikdy neochutnali. Na své jabkance čekaly v dlouhých řadách davy lidí. Někteří jen chtěli ochutnat a jiní si přišli rovnou pro dvacet i více kousků. Tuto bramborovou pochoutku jim letos připravovalo sedm desítek dobrovolníků. „Máme tady letos spoustu mladých, takže doufám, že se jim to zalíbí a přeberou tu tradici. A pro město Třebová je to určitě velký zážitek,” řekla organizátorka Eva Motyčková. Během dne každý pracovník připravil zhruba tisícovku jabkanců. Celkem na ně padlo asi deset metráků brambor. „Je to samozřejmě náročné na nohy. Je tady ne úplně příjemné povětří, teplo, pak zase zima když otevřeme okno, ale zas na druhou stranu, když to vyváží trochu legrace a to, že se nám to vede, tak je to fajn a proto sem asi všichni chodíme,” pověděla Hana Haniková, členka týmu kuchařů. Dobrovolníci připravují jabkance podle původního receptu, se kterým tradice této pouti v roce 1960 začala. „Já jsem tady od roku 1975, takže už jsem se za ty roky něco přiučila a navíc tady byly velice šikovné kuchařky, které nám ty zkušenosti předávaly,” zmínila Eva Motyčková. Proč jsou jabkance tak oblíbené, na to mají organizátoři pouti jasnou odpověď: „Je to pochoutka, která se nikde jinde nedělá a my ji děláme opravdu poctivě tak, jak byli zvyklí naši předkové. To znamená, že do těsta žádná vejce, žádná mouka, opravdu dokonale zpracované brambory.” Během vychutnávání jabkanců si mohli také návštěvníci poslechnout koncerty několika kapel.