ČESKÁ TŘEBOVÁ – I přes nepřízeň počasí se konal tradiční kynologický závod Třebovská stopa. Hlavním místem konání soutěže se stalo cvičiště pořádající ZKO 143 Podhorka v České Třebové. V dešti a blátě se s nástrahami soutěže po 39. popraly skoro čtyři desítky psovodů se svými čtyřnohými miláčky. “Závodu se účastní 36 psů, někteří odvolali svou účast vzhledem k počasí, které se snad umoudřuje a už bude trošičku líp,” sdělila nám hlavní vedoucí závodu Hana Petrová.

Závodilo se v šesti kategoriích, přičemž dvě z nich byly zaměřeny pouze na poslušnost. “V poslušnosti se hodnotí hlavně ochota pejska spolupracovat s psovodem, prověřuje se schopnost zvládat jednotlivé cviky, které jsou předepsané zkušebním řádem a cvičí se v daném pořadí,” přiblížila Hana Petrová. Další disciplínou bylo stopování. “Na stopě se prověřuje schopnost pejska následovat stopu. V nižších kategoriích je to stopa vlastní, svého vlastního psovoda. U vyšších kategorií potom cizí stopa položena kladačem,” doplnila Hana Petrová.

Výkony soutěžících dvojic posuzovali tři rozhodčí. V dobrém na tento závod bude vzpomínat Gábina Říhová se svou svěřenkyní Alyshou z Gargamellu, která si v jedné z kategorií odvezla do Poličky první místo. ”Dařilo se mi dobře. Udělali jsme stopu, kterou jsme dělali poprvé na hlíně, takže ta se nám povedla. Z té mám velikánskou radost. A poslušnost, i když bylo deštivý počasí, tak to šlo. Jako více méně jsem s ní byla spokojená. Nějaký chyby tam měla. Víme na čem máme zapracovat, ale jinak to měla hezký,” prozradila nám Gábina Říhová. Naopak místní Anna Vařeková s Ornelou ze Svobodného dvora nebyla s dosaženým výsledkem příliš spokojena. “Co se týče tréninku i na jiných cvičácích se jeví líp. Dneska prostě neměla svůj den,” okomentovala Anna Vařeková.

První místa ve svých kategoriích obsadili Kristýna Galbavá a Tara, Miroslav Stránský a Bea Mara-Crown, již zmiňovaná Gábina Říhová a Alysha z Gargamellu, Karel Vadlejch a Django Hortim Bohemia, Hana Langrová a Heavenly Ranger a Michal Kurka a Julina.