ČESKÁ TŘEBOVÁ – V sobotu 6. října se Na Podhorce v České Třebové sjeli psovodi se svými čtyřnohými svěřenci z okolí, aby porovnali síly ve sportovní kynologii. Konal se tam závod s názvem Třebovská stopa. Ráno se závodníci sešli na nástupu, při kterém je organizátoři seznámili s časovým harmonogramem. Závodilo se v šesti kategoriích. “Sešlo se nám dohromady 30 závodníků, z nich 17 závodí pouze v jedné disciplíně a zbývajících 13 závodí jak v poslušnosti, tak ve stopě,” sdělila nám hlavní vedoucí závodu Hana Petrová.

Druhá ze jmenovaných disciplín se konala v lokalitě na letišti. Volné prostranství polí umožňuje připravit psům stopy různých délek a obtížností. Hlavním úkolem čtyřnohého soutěžícího je držet se ve vyšlapané stopě, kde se vyskytují pravoúhlé i ostré lomy a označit případný “ztracený” předmět zalehnutím. Jedním ze závodníků byl i David Kubánek se svým psem. “Průběh byl u nás nad očekávání, tak nějak. Ani jsme to nečekali v těchto podmínkách, v tomhle větru, takže celkově, já jsem spokojenej. Já jsem přišel spíš jakoby do počtu, ani jsme na to nějak dvakrát netrénovali,” okomentoval David Kubánek.

Mezitím na cvičišti probíhala poslušnost. “Hodnotí se kontakt psa s psovodem, zvládnutí jednotlivých disciplín. Samozřejmě pejsci to mají nacvičený dopředu. V neposlední řadě to je i o tom, jak psi i lidé zvládnou atmosféru, cizí plac a třeba i povětrnostní podmínky,” dodala Hana Petrová. Závodit v poslušnosti mohli malí i velcí psi. Mezi cviky, které museli zvládnout, patřila například chůze u nohy, přivolání, odložení, aport či klasické “sedni, lehni, vstaň”. Na vše dohlížel rozhodčí, který tým bodově ohodnocoval za každý předepsaný cvik. “Závodila jsem se dvouma psama a závodilo se mi dobře, je hezký počasí, svítí sluníčko, tak to bylo takový optimistický,” řekla nám Marie Řežábková.

První místa ve svých kategoriích obsadili Radka Dalecká a Snowpatrols Cira, David Kubánek a Ela Zoe Horký dech, Gábina Říhová a Alyscha z Gargamellu, Radmila Nováková s Cipískem Vašata, Ivana Petrová a Dakshi Power of Live Fallcat a Dagmar Burešová s Hannah Black z Kovárny.