ÚSTÍ NAD ORLICÍ – V Hylvátech měli důvod k oslavě. Ač se to zdá nemožné, tak mimořádná chvíle se tentokrát netýkala připomínky 100. výročí české státnosti, ale kompletně zrekonstruované hasičské zbrojnice.

Její budova pochází z 60. let minulého století. Modernizace tak byla nasnadě, což potvrdil i starosta města. “Je to rest města Ústí nad Orlicí, který je starší více jak deset let, a proto mám velkou radost, že se rekonstrukce hasičské zbrojnice podařila realizovat. Ta akce se realizovala výhradně z prostředků města Ústí nad Orlicí. Celkové náklady téměř 7 milionů korun,” sdělil OIK TV Petr Hájek. “Chtěl bych poděkovat vedení města a zastupitelstvu města Ústí nad Orlicí za to, že přistoupilo k záměru rekonstrukce hasičské zbrojnice,” zaznělo z úst velitele jednotky SDH Hylváty Daniela Kašpara.

Objekt se dočkal zateplení, výměny oken a dveří a dalších úprav, včetně těch neplánovaných, díky nimž se protáhl termín dokončení. “Jsme přistoupili k rozsáhlejší rekonstrukci, původně jsme nepředpokládali, že součástí rekonstrukce bude i kompletní nová střešní krytina a oprava střešního krovu,” vysvětlil příčinu odkladu starosta Petr Hájek. “Rekonstrukcí zbrojnice jsme získali komplet nové zázemí pro činnost zásahové jednotky, došlo ke zvětšení garážem,” doplnil velitel jednotky Daniel Kašpar.

Celá akce byla zdárně dokončena, a tak mohly být předány pamětní stuhy těm, kdo se o dílo zasloužili. V další části programu ceremonie zbrojnici a jejím uživatelům požehnal orlickoústecký děkan Vladislav Brokeš.

Po slavnostním přípitku došlo také na ukázku soutěžních disciplín mladých hasičů. Zlatým hřebem byla prohlídka nových prostor. V interiéru měli zájemci možnost mimo jiné nahlédnout do šaten či garáže, kde byly vystaveny historické obleky hasičů.