foto: Ivan Krejza

PARDUBICKÝ KRAJ – Šestnáctý ročník sousedské benefice Hudba pomáhá je za svou polovinou. Nevšední atmosféru plnou hudby a milých slov prožili lidé v Morašicích, Poličce a Litomyšli. Benefiční šňůra bude pokračovat vystoupeními v Ústí nad Orlicí, kde se festival objeví vůbec poprvé, a ve Vysokém Mýtě. Parta přátel letos pomáhá osmileté Elišce Novotné z Pardubic, které byla diagnostikována ojedinělá nemoc CDKL5. Výtěžek koncertů poputuje na přestavbu garáže v bezbariérový pokojík. V tuto chvíli je vybráno 337.430 korun.

Sousedská benefice letos pomáhá už pošestnácté. Parta přátel v čele s hudbím orchestrem a sborem vyprodala čtyři koncerty. Poprvé se muzicírní banda představila v Morašicích, kde místní kostel posluchači zaplnili rovnou dvakrát. Vyprodaná představení byla také v prostorách poličského Tylova domu a Smetanova domu v Litomyšli. Návštěvníci si užívali orchestrální úpravy populárních písní, šansonů i swingovou muziku.

Příznivci dále mají možnost prožít hudbí premiéru v novém působišti, a to 17. prosince v hledišti Roškotova divadla v Ústí nad Orlicí. „Rádi spoznáváme nová místa, kde můžeme představit rozmanitý repertoár, který potěší uši posluchačů a navíc pomůže dobré věci. Víme, že naši podporovatelé pochází i z Orlickoústecka, a tak jim přivážíme Hudbu o krapet blíže,“ sdělil ředitel festivalu Karel Telecký. Další a zároveň poslední zastávkou muzicírního uskupení bude sál Šemberova divadla ve Vysokém Mýtě, a to v 1. svátek vánoční.

V roce 2022 míří finanční podpora Hudby pomáhá osmileté slečně Elišce Novotné z

Alena, Eliška a Luboš Novotní, foto: I. Krejza

Pardubic, které bylo diagnostikováno vzácné genetické onemocnění CDKL5. Eliška k běžnému životu potřebuje neustálou péči a vozík. Novotní bydlí na okraji krajského města v klasické dvoupatrové řadovce, v níž je mezi poschodími těžká manipulace. Proto se takřka celý Eliščin domácí život odehrává na pohovce v obývacím pokoji. Finance ze vstupného včetně příspěvků kasiček dostupných na všech hudbích zastávkách, ale také příspěvky dárců na transparentní účet poputují na přebudování garáže v bezbariérový pokojík s rehabilitačními pomůckami, herním koutkem a pořádnou postelí.

Celou hudbí partu sice čekají ještě dvě vystoupení, ale vybraná částka z uskutečněných koncertů pro tuto chvíli činí 337.430,- korun. „Jsme nesmírně vděční všem, kteří se na podpoře Novotných podílejí a navštěvují naše koncerty. Děkujeme všem parťákům, spolupořadatelům a dobrým duším, které se na dobročinnosti podílejí,“ sdělil Telecký a pokračoval: „Moc se těšíme na milá setkání v Ústí nad Orlicí a ve Vysokém Mýtě.“